A-kassa betalades ut till icke arbetssökande

A-KASSAN2023-04-04

A-kassorna kan felaktigt ha betalat ut 3,1 miljoner kronor till ett nittiotal personer som inte var anmälda som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen, enligt en rapport från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.

IAF har enligt rapporten identifierat brister i regeltillämpningen hos Arbetsförmedlingen. Myndigheten konstaterar också att det finns risk för brister i både rättssäkerhet och likabehandling hos såväl Arbetsförmedlingen som a-kassorna.

Ett grundläggande krav för att få a-kassa är att den sökande är anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Det är också en förutsättning för att Arbetsförmedlingen ska kunna kontrollera att den som får ersättning uppfyller villkoren för det, konstaterar IAF. Enligt IAF är det genom att vara anmäld som arbetssökande som den som är arbetslös kan få stöd och insatser för att ta sig ur arbetslösheten.

IAF har granskat ärenden hos 17 a-kassor och hos Arbetsförmedlingen. Det har lett till att myndigheten identifierat närmare 90 fall där IAF bedömer att a-kassa har betalats ut till personer som inte har varit anmälda som arbetssökande eller inte har uppfyllt andra allmänna villkor när de fick ersättning. IAF uppskattar att de felaktiga utbetalningarna i de här fallen kan uppgå till 3,1 miljoner kronor.

Enligt IAF har såväl Arbetsförmedlingen och a-kassor som enskilda personer orsakat att ersättning har betalats ut felaktigt. IAF identifierar flera brister i regeltillämpningen hos Arbetsförmedlingen. Det finns enligt rapporten också allmänna risker för rättssäkerheten, och för att arbetssökandes ärenden inte hanteras lika hos Arbetsförmedlingen och a-kassorna, som rör betydligt fler arbetssökande.

Rapporten visar att det fortfarande förekommer att a-kassor betalar ut arbetslöshetsersättning till personer som inte verkar vara anmälda som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA