Kommission vill ge myndigheter nya uppdrag för ökad jämställdhet

JÄMSTÄLLDHET2022-02-08

För att på sikt öka den ekonomiska jämställdheten mellan kvinnor och män föreslår den statliga Kommissionen för jämställda livsinkomster en rad uppdrag till myndigheterna. Bland annat vill kommissionen att Jämställdhetsmyndigheten regelbundet gör jämställdhetsanalyser över livsinkomster.

Enligt regeringens jämställdhetspolitiska mål ska kvinnor och män ha samma möjligheter och villkor i fråga om betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut. Kommissionen för jämställda livsinkomster har haft regeringens uppdrag att ta fram förslag som syftar till att långsiktigt öka den ekonomiska jämställdheten mellan kvinnor och män.

”Målen för jämställdhetspolitiken är ännu inte uppnådda. Det är fortfarande olika nivåer i livsinkomster mellan kvinnor och män och olika möjligheter för att delta i arbetslivet. Det övergripande målet för den svenska jämställdhetspolitiken är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv”, betonar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Ett av kommissionens förslag är att Jämställdhetsmyndigheten får i uppdrag att vart fjärde år göra jämställdhetsanalyser över inkomster som påverkar individers livsinkomster. Jämställdhetsmyndigheten ska också, i samråd med relevanta myndigheter och forskare, ta fram mer kunskap om hur organiseringen av arbetet inom olika branscher och organisationer får konsekvenser för arbetsrelaterad psykisk ohälsa hos kvinnor och män.

Kommissionen föreslår även att Ekonomistyrningsverket, ESV, får i uppdrag att granska hur de myndigheter som ingår i projektet med jämställdhetsintegrering lever upp till Förordningen om årsredovisning och budgetunderlag, för att säkerställa att myndigheterna gör jämställdhetsanalyser.

Kommissionen anser att Arbetsförmedlingen, Centrala studiestödsnämnden, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket tydligare ska visa hur respektive verksamhet bidrar till att uppnå de jämställdhetspolitiska delmålen samt arbeta med jämställdhetsbudgetering i sin verksamhet.

Kommissionen vill ge Statistiska centralbyrån, SCB, i uppdrag att ta fram ett statistiskt beräkningsverktyg som beräknar konsekvenserna av olika val för den disponibla inkomsten. SCB ska också genomföra en analys av ekonomisk jämställdhet för personer med funktionsnedsättning.

Kommissionen vill också ge utökade jämställdhetsuppdrag till Upphandlingsmyndigheten, Myndigheten för digital förvaltning, Digg, och Statens Servicecenter, SSC. Myndigheterna ska bland annat ta fram strategier för hur de kan integrera ett jämställdhetsperspektiv i sin verksamhet. Förslagen innebär också att Digg och SSC får nya analys- och uppföljningsuppdrag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA