Annons:

Konsult dömd för stöld av uppgifter från vaccinationsregister

FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN2025-05-05

En före detta konsult på Folkhälsomyndigheten har dömts för brott mot tystnadsplikten. Tingsrätten i Helsingborg anser det bevisat att han migrerade uppgifter i det nationella vaccinationsregistret som sedan publicerades på en antivaccinsajt.

Folkhälsomyndigheten ansvarar för det nationella vaccinationsregistret, som innehåller data om såväl vaccinationer mot covid19 som andra nationella vaccinationsprogram. Den nu dömde konsulten arbetade på Folkhälsomyndigheten 2021-2022, samtidigt som vaccinationsregistret skulle flyttas till en ny server. Under en natt i mars 2022 skedde en omfattande datatrafik från Folkhälsomyndigheten till en IP-adress som kunde kopplas till mannen.

Konsulten var bekant med en man som sedermera publicerade uppgifter om omkring 800 barn som vaccinerats mot covid 19. Denne hade en hemsida och berättade vid flera tillfällen att han hade en visselblåsare på Folkhälsomyndigheten.

I vännens beslagtagna dator fanns påståenden, såsom att covidviruset inte finns. Vännen diskuterade även med Katerina Janouch, som var återkommande programledare i en högerextrem tv-kanal, om publicering av uppgifterna om de 800 barnen i den kanalen.

Det fanns också annan bevisning i målet, bland annat telefonmeddelanden mellan konsulten och hans vän. Därtill fanns bilder från vaccinationsregistret i den dömde mannens mobil, då till synes i en annan miljö än Folkhälsomyndighetens.

Hur stor del av registret som kommit i fel händer har utredningen inte kunnat avgöra, men den mängd data som lämnade myndigheten under natten i mars 2022 var tillräcklig för att kunna innehålla hela registret i komprimerad form, konstaterar tingsrätten.

Efter upptäckten av intrånget gjorde Folkhälsomyndigheten en polisanmälan. Myndigheten anlitade även ett privat it-företag för att utreda vad som hänt, och den notan slutade på 2,4 miljoner kronor. Folkhälsomyndigheten begärde den summan i skadestånd av sin före detta konsult.

Tingsrätten ansåg dock inte att det var befogat med skadestånd, eftersom Polisen utredde händelsen. Men rådmannen Andreas Gustafsson anmälde avvikande mening. Folkhälsomyndigheten behövde snabbt vidta åtgärder för att försäkra sig om att it-systemen inte var utsatta för sårbarheter, skriver han. Det behövdes extern kompetens, dels för att myndigheten inte hade egen specialistkompetens, dels på grund av misstankarna om att det var någon på myndigheten som röjt uppgifterna.

Konsulten dömdes till villkorlig dom och 3 000 kronor i dagsböter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA