Kritik mot miljön

POSTEN2004-01-21

Arbetsmiljöverket har inspekterat 109 av Postens arbetsplatser och kräver nu omfattande förbättringar av arbetsmiljön och skyddsorganisationen.

Granskningen gäller framför allt brevbärarnas och kassapersonalens arbetssituation. Brevbärarna har svårt att använda rätt arbetsställning och rörelser vid sortering, och reklamutdelningen blir allt tyngre. För kassapersonalen i Svensk Kassaservice har arbetsuppgifterna blivit monotona och utarmade, dessutom är man ofta ensam på arbetsplatsen.

Trots att kassaservicen funnits sedan början av 2002 finns ingen skyddsorganisation uppbyggd, endast ett huvudskyddsombud för de 2 500 anställda.

Mer allmänt påpekar Arbetsmiljöverket att Posten behöver bättre utbildning om och mer systematik i arbetsmiljöarbetet. Sjukfrånvaron är hög: 28 dagar om året i genomsnitt, sjukpensionerade borträknade.

Fackligt är de flesta brevbärare med i Seko, medan kassapersonalen oftast är medlemmar i ST. Kassapersonalen måste få möjlighet att byta mellan olika arbetsuppgifter, understryker Kjell Strömbäck, ordförande i ST-Post.

–Vi vill ha ett närmande mellan Postcenter och kassaservicen, dock utan att man återgår till de gamla postkontoren, säger han. Gör man det på rätt sätt kan man få till stånd en arbetsrotation.

Postens nya ledning förstår bättre än den tidigare vikten av arbetsmiljöfrågorna, anser Kjell Strömbäck. Hur den visar sig i praktiken kommer man att se vid uppbyggnaden av den nya organisationen för huvudkontoret.

–Om neddragningarna leder till att personalen måste arbeta kvällar och helger har man misslyckats med att införa en god arbetsmiljö, åtminstone inom huvudkontoret.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA