Kronofogden anmäler personuppgiftsincident

KRONOFOGDEN2023-04-26

Kronofogden har anmält en personuppgiftsincident till Integritetsskyddsmyndigheten. Incidenten har inneburit att medarbetare som arbetar med myndighetens gemensamma mejllåda har kunnat läsa en del information i mejl de inte har behörighet att ta del av.

När Kronofogden får in ett mejl via myndighetens brevkorg kontakt@kronofogden.se eller mejlformuläret på webbplatsen sorteras det automatiskt till en behörighetsbegränsad mejlkorg, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. I denna mejlkorg ska enbart behöriga handläggare kunna öppna, läsa och hantera inkommande mejl.

Men på grund av ett tekniskt problem har enligt pressmeddelandet samtliga medarbetare med åtkomst till mejllådan kunnat öppna också behörighetsbegränsade mejlkorgar. Även den som inte haft erforderlig behörighet har därmed kunnat se samtliga avsändares mejladresser samt ämnesrader.

Enligt pressmeddelandet arbetar myndigheten med att åtgärda detta. Syftet är att endast handläggare som har behörighet till mejlkorgen ska kunna se mejladress och ämnesrad. Eftersom det inte kunnat säkerställas har myndigheten anmält en incident gällande avsteg från GDPR till Integritetsskyddsmyndigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA