Kronofogden vill skärpa lagstiftningen

KRONOFOGDEN2021-05-04
Kronofogden vill göra det lättare att utmäta yrkeskriminellas tillgångar, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. En skärpt lagstiftning skulle ge polis och tull möjlighet att ta tillgångar i beslag i samband med ingripanden i avvaktan på utmätning, framhåller Kronofogden.

Kronofogdens riksjour säkrade rekordsumman 7,6 miljoner kronor från skuldsatta brottslingar förra året, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Men många yrkeskriminella slipper undan.

”Vi skulle kunna få in minst tre gånger så mycket om lagen ändras”, konstaterar kronokommissarie Johannes Paulson i pressmeddelandet.

Polisen och andra myndigheter kan ringa till Kronofogdens riksjour för att kontrollera om någon är skuldsatt. Förra året säkrades 7,6 miljoner kronor från skuldsatta kriminella genom riksjouren. Hittills i år har riksjouren utmätt 2,4 miljoner kronor.

Om en skuldsatt person stoppas i en rutinkontroll kan Polisen inte ta egendomen i beslag, även om personen har stora skulder och kör en lyxbil, bär dyra smycken eller har stora belopp på fickan. Det behövs först en konkret brottsmisstanke, konstaterar Kronofogden.

”Vi får successivt in fler samtal från både Polisen och Tullverket. Det resulterar i fler utmätningar och att fler skulder blir betalda. Det är förstås jättebra, men summan skulle kunna vara mycket större”, menar Johannes Paulson i pressmeddelandet.

För att skuldsatta brottslingar inte ska få behålla tillgångar som skulle kunna användas att betala deras skulder, inte sällan till brottsoffer, vill Kronofogden ha en lagändring. Om Polisen och Tullverket ges större möjligheter att tillfälligt omhänderta kontanter och värdesaker åt Kronofogden, utan stöd i sina egna regelverk, skulle betydligt större belopp kunna utmätas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.