Lagar mot spioneri kan bli hårdare

SPIONERI2010-04-01

Regeringen vill göra det lättare att döma personer för spioneri. Det ska inte längre krävas att uppgifterna skadar rikets säkerhet.

För att dömas för spioneri i dag behöver en person ha fått tag på hemliga uppgifter som skadar försvaret eller rikets säkerhet. Men efter att Expressen nu har uppmärksammat att en förundersökning mot en svensk UD-tjänsteman lagts ned väljer justiteminister Beatrice Ask (M) att agera. Hon vill tillsätta en utredning för att se över lagstiftningen.

Den svenska diplomaten var stationerad vid FN och ska ha låtit rysk underrättelsetjänst ta del av sekretessbelagd information ur EUs interna informationssystem. Förundersökningen lades ned –just eftersom det inte gick att visa att uppgifterna skadat landets säkerhet, uppger Expressen.

– I dag kan man bara dömas för spioneri i mycket extrema fall. Det vill man se över. Beslutet om en utredning kommer troligtvis inom några veckor, säger Jeanette Mattsson, biträdande pressekreterare hos Beatrice Ask.

Beatrice Ask säger till Sveriges Radios Ekoredaktion att hon till exempel vill undersöka om ”gråzoner som kanske inte är direkt militära men som är inriktade mot industri och annat” kan klassas som spioneri.

Hon vill också se om det går att lättare döma personer för förberedelse till spioneri.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA