Svea hovrätt.
Bild: Mostphotos.
Svea hovrätt.

Längre väntetider i Svea hovrätt

RÄTTSVÄSENDET2019-08-16
Handläggningstiderna i Svea hovrätt kommer att bli längre på grund av den ökande arbetsbelastningen. På två år har antalet mål vid domstolen ökat med en femtedel, samtidigt som resurserna minskar.

Antalet brottmål som överklagats till Svea hovrätt har under det senaste året ökat med sju procent, skriver domstolen i ett pressmeddelande. De senaste två åren är ökningen 19 procent. Också de flesta övriga typer av mål har ökat i antal. Hovrätten har under året blivit ålagd ett besparingskrav, samtidigt som möjligheten att utnyttja anslagskrediten har begränsats. Därför har hovrätten färre domare i tjänst jämfört med tidigare.

Det leder till att målen inte kommer att kunna avgöras i samma takt de kommer in. Enligt pressmeddelandet prioriterar hovrätten brottmål, där någon är frihetsberövad, och mål mot ungdomar, samt vissa andra mål i enlighet med lagstiftningen. För övriga mål kommer handläggningstiderna att öka. På sikt kan det handla om kraftiga ökningar, skriver domstolen.

”Svea hovrätt har under de senaste åren ökat antalet avgjorda mål. Jag bedömer dock att vi sedan en tid tillbaka har nått vårt kapacitetstak. Situationen är likartad på många andra domstolar. På kort sikt måste Sveriges Domstolar tillföras betydande resurser. På längre sikt krävs förändringar av lagstiftningen så att domstolsprocessen effektiviseras och målen därmed kan avgöras snabbare”, kommenterar hovrättspresidenten Anders Perklev i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.