Svea hovrätt.
Bild: Mostphotos
Svea hovrätt.

Längre väntetider i Svea hovrätt

RÄTTSVÄSENDET2019-08-16

Handläggningstiderna i Svea hovrätt kommer att bli längre på grund av den ökande arbetsbelastningen. På två år har antalet mål vid domstolen ökat med en femtedel, samtidigt som resurserna minskar.

Antalet brottmål som överklagats till Svea hovrätt har under det senaste året ökat med sju procent, skriver domstolen i ett pressmeddelande. De senaste två åren är ökningen 19 procent. Också de flesta övriga typer av mål har ökat i antal. Hovrätten har under året blivit ålagd ett besparingskrav, samtidigt som möjligheten att utnyttja anslagskrediten har begränsats. Därför har hovrätten färre domare i tjänst jämfört med tidigare.

Det leder till att målen inte kommer att kunna avgöras i samma takt de kommer in. Enligt pressmeddelandet prioriterar hovrätten brottmål, där någon är frihetsberövad, och mål mot ungdomar, samt vissa andra mål i enlighet med lagstiftningen. För övriga mål kommer handläggningstiderna att öka. På sikt kan det handla om kraftiga ökningar, skriver domstolen.

”Svea hovrätt har under de senaste åren ökat antalet avgjorda mål. Jag bedömer dock att vi sedan en tid tillbaka har nått vårt kapacitetstak. Situationen är likartad på många andra domstolar. På kort sikt måste Sveriges Domstolar tillföras betydande resurser. På längre sikt krävs förändringar av lagstiftningen så att domstolsprocessen effektiviseras och målen därmed kan avgöras snabbare”, kommenterar hovrättspresidenten Anders Perklev i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA