Lantmäteriet ska delta i kamp mot brott

LANTMÄTERIET2022-08-26
Lantmäteriet får regeringens uppdrag att ta fram förslag på hur myndigheten kan bidra till att förebygga och motverka brottslighet som kan hänföras till fastigheter, utifrån nuvarande tekniska och juridiska förutsättningar.

Enligt ett pressmeddelande från regeringen ska Lantmäteriet utöver uppdraget att bidra till att förebygga och motverka brottslighet utifrån dagens förutsättningar även utreda och redovisa vilka åtgärder myndigheten skulle kunna vidta om de tekniska och juridiska förutsättningarna skulle förändras. I uppdraget ingår att lämna nödvändiga författningsförslag.

”Lantmäteriet har mycket information kopplat till fastigheter, de besitter också gedigen kunskap och erfarenhet om överlåtelser och fastighetstransaktioner. Vår förhoppning är att myndigheten ska kunna bidra till att bekämpa den organiserade brottsligheten”, förklarar bostadsminister Johan Danielsson i pressmeddelandet.

Flera rapporter tyder enligt pressmeddelandet på att fastighetssektorn och byggbranschen utnyttjas inom ramen för den organiserade brottsligheten. Det kan bland annat handla om brott mot borgenärer, lagfartskapningar, penningtvätt eller organiserad brottslighet. Penningtvätt kan enligt Polisen till exempel ske genom under- eller övervärdering av fastighetsvärdet eller genom att fastighetsköp genomförs via en bulvan för att dölja pengars ursprung eller det verkliga ägarskapet. Då fastighetsförvärv handlar om stora belopp skapar sådana förvärv även en möjlighet att exempelvis betala av lån med brottsvinster.

Lantmäteriet ska i sin utredning kartlägga vilka myndigheter man ska samverka med och på vilket sätt, samt vid behov inhämta synpunkter från myndigheter som deltar i den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet. Uppdraget ska redovisas senast 24 februari 2023.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.