Lärare får forska på arbetstid

SKOLA2007-10-29

Lärare som har forskat ger bättre undervisning i skolan, menar regeringen. Nu ska lärarna få möjlighet att gå forskarskola på universitetet eller högskolan, på arbetstid och med bibehållen lön.

Lärare sugna på forskarerfarenhet ska framöver kunna söka tjänstledigt från sitt ordinarie jobb för att gå en forskarutbildning. Där får de ta del av de senaste rönen inom sitt ämne, och lära sig hur forskning går till i praktiken. Kunskaperna kan sedan spridas vidare till elever och kolleger i den egna skolan, eller leda till en fortsatt karriär inom högskolan.

Regeringens satsning innebär att läraren kan lägga 80 procent av arbetstiden på att forska, medan resterande tid ägnas åt det vanliga arbetet på skolan. Under studietiden har läraren kvar sin lön. Regeringen satsar en halv miljard kronor fram till 2010, och tanken är att ungefär 350 lärare ska kunna ta del av erbjudandet.

Forskarutbildningen ska ske inom ramen för särskilda forskarskolor som ska upprättas vid landets universitet och högskolor. 17 lärosäten uppges hittills ha anmält sitt intresse. Anslaget från staten är anpassat för att varje person ska kunna forska i 2,5 år, vilket normalt brukar räcka för att hinna avsluta en licentiatexamen – halvvägs till en doktorsavhandling.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA