Ledare i offentlig sektor mer begåvade

LEDARSKAP2010-12-01

Ledare på exekutiv nivå i offentlig sektor har högre generell begåvning än kollegor i privat sektor. Det hävdar konsultföretaget Source att deras undersökning visar.

Source är ett konsultbolag inom personalfrågor. För att undersöka myten om att ledare inom offentlig sektor är mindre effektiva, har lägre ambitionsnivå och rent allmänt inte är lika vassa som sina motsvarigheter på den privata sidan har bolaget gått igenom 558 personlighetsprofiler för personer inom både privat och offentlig sektor. Resultaten från begåvningstesten och personlighetstesten var entydiga – den enda signifikanta skillnaden stod att finna i generell begåvning, enligt ett pressmeddelande från företaget:

”Det finns få unga akademiker från de ledande skolorna som listar kommunen som drömarbetsgivare, och den största anledningen är inte lönen som man lätt kan tro, utan den låga statusen”, säger organisationskonsulten Jana Cagin, som genomfört undersökningen.

Att bemöta den negativa självbilden är en stor utmaning för offentlig sektors förmåga att lyckas attrahera och behålla högpresterande medarbetare i den kommande generationsväxlingen, anser företaget:

”De flesta ledare som var med i denna studie påbörjade sin karriär i offentlig sektor när det fortfarande sågs som något hedersvärt att vara en samhällstjänare. Om tio år har de flesta som var med i den här studien hunnit gå i pension och den nya generationens ledare hunnit tillträda. Frågan är då om en liknande studie kommer visa samma resultat, eller kommer dagens oförtjänt dåliga rykte hunnit bli en självuppfyllande profetia?”, säger Jana Cagin.

Generell begåvning

Undersökningen bygger på tester av chefskandidater till både privat och offentlig sektor, med viss dominans av offentlig sektor. Testerna har genomförts i samband med urval till chefsbefattningar under perioden 2007 – 2009.

Med generell begåvning avses logiskt resonemang, induktiv slutledningsförmåga samt abstrakt tänkande för lösning av nya problem. Det centrala är just förmågan att sätta sig in i nya problem och situationer och att snabbt kunna dra relevanta slutsatser.

Källa: Source

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA