Stefan Löfven talade på STs kongress.
Bild: Malin Hansson
Stefan Löfven talade på STs kongress.

Löfven tackade Migrationsverket

KONGRESS2016-05-24
”Tack Migrationsverket. Jag vill påstå att ingen annan myndighet i världen hade klarat av det ni gjorde”, sade statsminister Stefan Löfven när han i dag talade på STs kongress.

I dag gick startskottet för STs kongress, där de valda ombuden under tre dagar ska fatta en rad beslut om förbundets framtid och välja en ny förbundsstyrelse för de kommande fyra åren.

Statsminister Stefan Löfven var inbjuden som talare. STs ordförande Britta Lejon inledde skämtsamt med att säga till statsministern att hon hade en del ”feedback”.

Hon lyfte fram att det var bra att regeringen förbättrat a-kassan, avskaffat den bortre parentesen i sjukförsäkringen och infört beredskapsjobb inom staten. Men, sade hon och riktade sig till statsministern, du måste ta bort nionde paragrafen i anställningsförordningen, som gör det möjligt för statliga arbetsgivare att stapla visstidsanställningar.

– STs medlemmar bygger Sverige och det arbetet förtjänar goda villkor. Det finns ingen anledning att staten måste vara sämst i klassen på det här området. Det fina i kråksången är att det behövs inget riksdagsbeslut för att förändra detta, utan det räcker med ett regeringsbeslut, sade hon och rev ner skratt och applåder.

Hon bad också Stefan Löfven att tänka efter före när det gäller utlokalisering av statliga myndigheter till landsbygden.

– Använd inte utlokalisering av statliga myndigheter som ett medel att skapa nya jobb på landsbygden. Lägg inte pengarna på flyttlass med minskad effektivitet som följd.

Stefan Löfven erkände att utvärderingar visar att det kan bli en viss ”hängmatteeffekt” när en myndighet utlokaliseras, men menade att det också kan ge en skjuts åt verksamheten.

– Det är viktigt för staten att finnas över hela landet när vi säger det till andra arbetsgivare. Så där tror jag ändå att det kan hända lite. Men vi ska inte bara kasta upp förslag, utan göra det med eftertanke.

Statsministern uttryckte sin tacksamhet för det arbete som Migrationsverkets anställda utförde under de månader som antalet flyktingar som kom till Sverige var som störst. Han berömde också medarbetarna vid andra myndigheter som påverkats av flyktingmottagandet. 

– Jag vill ta tillfället i akt och rikta ett stort tack för det ni gjorde.

Britta Lejon lyfte i sitt tal fram att de största arbetsmiljöproblemen som STs medlemmar upplever är stress och bristande ledarskap. Stefan Löfven påpekade att regeringen har tagit fram en arbetsmiljöstrategi och inlett ett reformarbete, och sade att han helst ville att problemen skulle lösas genom samarbete mellan parterna.

– Om parterna är överens om förebyggande åtgärder eller annat så kommer jag säga ”fine”, vi gör det här.

Stefan Löfven talade också om behovet av ordning på den europeiska arbetsmarknaden och uttryckte gott hopp till det arbete som nu pågår.

– Vi måste ha ett EU som skapar nya jobb men med skäliga villkor. Vi kan inte ha ett framtidens EU som konkurrerar med lägre löner och sämre villkor. Lika lön för likvärdigt arbete ska gälla i ett land, oavsett varifrån du kommer. Den svenska modellen ska inte avvecklas utan utvecklas.

Mest applåder från kongressombuden fick Stefan Löfven då han sade att regeringen nu överger de styrformer för offentlig verksamhet som kallas New public management.

– Vi ska skapa en styrning som bygger på anställdas kompetens och inte på några konstgjorda marknadsmodeller.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.