Makt över arbetet viktigt för hälsan

JOBBET2006-03-06

De som har stort inflytande över sitt arbete löper mindre risk att bli utbränd än de med lågt inflytande. De upplever också sin egen hälsa som bättre.

Andra viktiga faktorer för hälsa är meningsfullhet och kompetens. Linköpingsforskaren Hanna Arneson sammanfattar alla dessa förutsättningar i arbetet med begreppet empowerment. I sin avhandling visar hon att en högre grad av empowerment leder till bättre självskattad hälsa.

Resultaten bygger på studier av ett tusental offentliganställda personer, som följts under två år. De gäller både kvinnor och män.

Men det tycks finnas en skillnad mellan könen: Kvinnor som förutom ”empowerment” ansåg att de hade god stämning och sammanhållning på jobbet förbättrade sin hälsa i flera avseenden under de två åren. För män fanns inget sådant samband.

– Det förefaller som om hälsoeffekterna av inflytande och socialt stöd på arbetsplatsen är större för kvinnor än för män, men detta behöver beforskas ytterligare, säger Hanna Arneson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA