Metall fick nytt avtal i helgen

AVTALSRÖRELSE2010-03-29

Med mindre än en vecka kvar av det gamla avtalet avslutades förhandlingarna och 157 500 metallarbetare fick ett nytt avtal. Löneökningen blir 3,2 procent under 22 månader. En överenskommelse har gjorts i bemanningsfrågan.

Efter fem veckors förhandlingar kom parterna överens och skakade i fredags hand för ett nytt avtal för metallarbetarna. Avtalet löper över 22 månader och kommer att ge en löneökning på i snitt 742 kronor i månaden. Alla anställda ska garanteras en ökning på minst 392 kronor.

Lönepåslagen kommer att ske vid två tillfällen: en ökning med 0,9 procent första juni i år och ytterligare 2,3 procent ett år senare.

– Det är ganska låga nivåer på ökningarna. Men krisen 2008 var också ovanligt omfattande. Med tanke på att arbetsgivarnas utgångspunkt var att det inte finns något utrymme alls för löneökningar så tycker jag att det här är bra jobbat, säger STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.

En viktig diskussionsfråga i förhandlingarna har varit att förhindra att arbetsgivare går runt lagen om anställningsskydd, las, genom att ta in bemanningsföretag. Nu säger sig If Metall vara nöjda med överenskommelsen: arbetsgivarna får inte längre hyra in personal under sex månader när det finns före detta anställda med företrädesrätt.

Men samtidigt har arbetsgivaren rätt att ta in bemanningsföretag för ”tillfälliga arbetstoppar” på 30-dagar.

Åsa Erba-Stenhammar vill analysera överenskommelsen innan hon värderar den – men tror inte att STs kommande förhandlingar blir särskilt påverkade av den lösning som If Metall har valt.

– Det finns ingen patentlösning på bemanningsfrågan.

Hon betonar också att Arbetsgivarverket har speciella turordningsregler med ”turas” – och därför är påverkan på det området ännu mindre, anser hon.

– Det är intressant att studera deras lösning, men det är en kompromiss som allt som kommer fram vid förhandlingsbordet.

Också Sveriges ingenjörer och tjänstemännen inom Unionen på avtalsområdena gruv, stål och metall har sagt ja till medlarnas bud. De avtalen ger också 3,2 procent löneökningar under 22 månader. Unionens avtal berör omkring 7 000 anställda och Sveriges ingenjörer cirka 2 500.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Avtalsrörelse
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA