Nej till medlarnas bud

AVTAL2010-03-08

Både facken och arbetsgivarna inom industrin sade i helgen nej till de opartiska ordförandenas första medlarbud. Men klart är att arbetsgivarna, Teknikföretagen, släppt kravet på ett sifferlöst avtal.

De opartiska ordförandena, opo, som medlarna inom industrin kallas, lade i helgen ett bud om löneökningar på 2,4 procent under 18 månader.

Men såväl industrifacken som Teknikföretagen avvisade budet.

”Vi säger nej därför att de föreslagna löneökningarna är för låga. De räcker inte för att Unionens medlemmar ska få reallönehöjningar”, skriver förbundsordförande Cecilia Fahlberg på Unionens webbplats.

Arbetsgivarna tyckte avtalstiden var för kort och lönebudet för högt. Utgångspunkten har varit nollavtal och att varje företag självt ska få bestämma hur stora löneökningar det ska bli.

Nu säger arbetsgivarna att löneökningar på 2 procent vore möjligt, men att huvddelen i så fall ska betalas ut i slutet av avtalsperioden.

Gemensamt huvudkrav

Avtalskraven inom industrin skiljer sig lite åt mellan branscherna. Men gemensamt för facken är huvudkravet på en lönepott om 2,6 procent under en ettårig avtalsperiod.

Ett viktigt krav från facken är att det ska finnas en gräns för hur kort en visstidsanställning får vara. De vill också ha en bortre gräns för hur länge man kan förnya en visstidsanställning. Här har olika industrifack olika villkor inskrivna i avtalen. Generellt vill man att alla ska ha bättre villkor än de lagen anger om att man får vara visstidsanställd i sammanlagt högst två år inom en femårsperiod.

Återanställningsrätt viktigt

Dessutom kräver facken att det inte ska gå att kringgå återanställningsrätten för uppsagda genom att i stället använda bemanningsföretag.

De oberoende ordförandenas bud tog inte upp bemanningsfrågan.

Eva Olsson i förhandlingsdelegationen för Stål och metall är kritisk:

” Den frågan måste få en lösning. Även om just min bransch inte är den mest utsatta är det inte uteslutet att vi också drabbas i framtiden om detta sätt att runda Las sprider sig ytterligare”, kommenterar hon på Metalls hemsida.

Men Teknikföretagen accepterar inte att facken ska få vad de kallar ett veto mot bemanningsföretag.

”Veto är en en maktfråga och det kan vi inte acceptera”, säger Anders Weihe, förhandlingschef hos Teknikföretagen till LO-tidningen.

Industriavtalet har under många år fungerat normerande för övriga branschers löneavtal. Vad industrin lyckas förhandla fram är därför viktigt även för andra branscher.

Industriavtalet

Opartiska ordföranden

De opartiska ordförandena är en del av förhandlingssystemet inom
Industriavtalet. Deras uppgift är att biträda de förhandlande parterna
en månad innan det gamla avtalet löper ut 31 mars. De har möjlighet att
agera på eget initiativ, lägga egna förslag och skjuta upp
stridsåtgärder.

Berörda avtalsområden

Teknikavtalet IF Metall
Stål- och metallavtalet
Allokemisk industri
Gemensamma metallavtalet
Kemiska fabriker
Gruvavtalet

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA