Fiskeribiologen Marcus Bryntesson vet inte om hans arbetsuppgifter blir kvar. "Både vi anställda och miljön drabbas", säger han.
Bild: Håkan Nordlöf
Fiskeribiologen Marcus Bryntesson vet inte om hans arbetsuppgifter blir kvar. "Både vi anställda och miljön drabbas", säger han.

Miljöexpert behövs inte längre

HAV2011-11-08

De tre utredningskontoren på Fiskeriverket gick vatten­miljöns ärenden i tunga domstolsförhandlingar. Men när myndigheten försvann hamnade kontoren på undantag. Nu väntar personalen på segdragna besked.

Av:  Therese Säfström

Fiskeriverkets utredningskontor lyftes över till nya Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Till nyår ska de flyttas vidare till länsstyrelserna. Kontoren har också förlorat sin roll som obligatorisk remissinstans för vatten­frågor i miljödomstolen.

– Man hade alldeles för bråttom. Nu drabbas både vi anställda och miljön. Det är dubbelt tråkigt, säger Marcus Bryntesson, ST-medlem och fiskeri­biolog på utredningskontoret i Härnösand.

Han och kollegerna har utrett hur planerade vattenkraftverk, industrier och andra verksamheter påverkar miljön i vattnet.

Behövs inte längre

Enligt regeringen får fiske- och vattenmiljöfrågor ett tillräckligt skydd genom länsstyrelserna och HaV. Utredningskontorens oberoende bedömningar behövs inte längre.

– Det lutar åt att HaV bara ska komma till tals i principiella ärenden. Det skulle betyda ett fåtal yttranden för oss per år, säger Marcus Bryntesson.

Oklart om arbetsuppgifter

Tidigare har utredningskonto­ren, placerade i Härnösand, Luleå och Göteborg, gjort cirka 1 200 yttranden per år. Det syssel­satte ett tjugotal anställda. Nu har några slutat i väntan på besked. Det är fortfarande oklart vad personalen ska jobba med inom länsstyrelserna i respektive region.

– Buden från domstolarna är också olika. Kan vi både göra oberoende utredningar till domstolen – och samtidigt representera länsstyrelsen? Till skillnad från Fiskeriverket är länsstyrelsen part i målet, säger Marcus Bryntesson.

Göran Bengtsson, länsöverdirektör i Västra Götalands län, är med i arbetet att flytta in utredningskontoren i länsstyrelserna.

– Den stora osäkerheten gäller vad mark- och miljödomstolarna kommer att vilja ha för tjänster från kontoren i fortsättningen. Men jag är inte orolig för att vi inte kommer att hitta andra arbetsuppgifter på länsstyrelserna om det behövs.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Miljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA