Miljöförstöring med statligt stöd

MILJÖ2006-12-13

Staten anslår pengar till utvecklandet av miljöstörande kolkraftverk, skriver Naturvårdsverkets tidning Miljöaktuellt. Vinnova har hittills anslagit en halv miljon kronor.

Sverige kan om några år vara en stor exportör av små kompakta kolkraftverk. Skellefteåföretaget Meva har fått en halv miljon kronor för att utveckla en ny typ av förgasningsteknik till kraftverken. Förbränning av fossil stenkol och brunkol är ett hot mot jordens klimat. Fyndigheterna är betydligt större än de oljereserver som finns.

Mevas forskning syftar till att göra det enkelt att bygga om dieseldrivna kraftverk till koleldade. Det skulle göra det möjligt för främst utvecklingsländer att gå över till billig stenkol istället för dyr olja.

– Det är bara att inse fakta. Som det är nu så är 98 procent av det som eldas i kraftverk i världen kol och två procent biomassa. Det finns gigantiska tillgångar av kol. Och de fattiga länderna kommer att använda det de har, säger Torbjörn Wahlberg, vd på Meva, till Miljöaktuellt.

Meva tänker söka ytterligare fem miljoner kronor i stöd från Vinnova och samma summa från Energimyndigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA