Minister försvarar nedläggning

ALI2007-09-05

”Ett föränderligt arbetsliv med arbetslinjen i fokus går hand i hand med en god arbetslivsforskning”, skriver arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin i en debattartikel.

”Den svenska arbetslivsforskningen håller i dag en erkänt hög kvalitet och min ambition är att kvaliteten på denna forskning ska ytterligare höjas”, skriver arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin i Svenska Dagbladet, SvD.

Artikeln är ett svar på den kritiska artikel 14 verksamma forskare skrev i SvD i måndags.

Att avveckla Arbetslivsinstitutet, ALI, var en logisk följd av regeringens inriktning att forskarna själva ska besluta om forskningens innehåll och inriktning, menar Littorin. Beskrivningen att nedläggningen av ALI inneburit att 350 miljoner kronor och alla anställda forskare gått upp i rök är inte korrekt:

”Redan innan ALI avvecklades utfördes fyra femtedelar av all arbetslivsforskning utanför institutet. Det finns således redan tidigare starka forskningsmiljöer inom universitet och högskolor där forskning inom arbetslivsområdet bedrivs. Forskare från ALI är uppenbarligen attraktiva resurser i dessa forskarmiljöer; 86 procent av de anställda vid ALI har hittills funnit nya jobb eller andra lösningar.”

I en replik till arbetsmarknadsministern skriver tre av de ursprungliga debattörerna, Jan Holmer, Annika Härenstam och Roland Kadefors:

”Ingenting säger att arbetslivsforskningen kommer att prioriteras och gottgöras för de 350 miljoner kronor till området som har försvunnit i och med nedläggningen av Arbetslivsinstitutet.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA