”Arbetslinjen kräver forskning”

KRITIK2007-09-03

En tredjedel av landets forskning om arbetsmiljön har försvunnit, skriver 14 professorer i en debattartikel. De kräver att regeringen gör något nu, innan värdefull kompetens försvinner.

Arbetslinjen är den politik som regeringen framhåller för att få fler människor i arbete och minska sjuktalen. Det har man visat på många sätt genom olika förändringar, skriver 14 professorer i en debattartikel i dagens SvD.

Det är i sig inte förvånande eftersom de förändringarna aviserats i valrörelsen. Mer förvånande är att den nya politiken inte behöver något stöd i forskningen, framhåller skribenterna.

Har forskarna inte något att erbjuda för att öka sysselsättningen? Behövs inte mer kunskap för hur vi ska få ner sjuktalen och hur man minskar rehabiliteringstiderna? undrar de 14 bland annat.

De hänvisar till ett interpellationssvar från arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, där han förklarar att han inte ska nedrusta arbetsmiljöforskningen.

Enligt professorerna har det blivit tvärtom. En tredjedel av landets samlade arbetslivsforskning har försvunnit – cirka 300 forskare och 350 miljoner kronor Med nedläggningen av Arbetslivsinstitutet i somras upplöstes dessutom en del av den forskning som tar upp förutsättningarna för och effekterna av en konsekvent arbetslinje i politiken.

Behovet av arbetslivsforskning på en rad områden har knappast krympt, snarare ökat, framhåller de 14. Om man inte ökar forskningen så bör den åtminstone får behålla sina resurser genom att medel avsätts direkt till universitet och högskolor eller genom tillskott via forskningsråden. Och regeringen måste agera nu.

Bland undertecknarna finns Lena Abrahamsson, professor i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, Annika Härenstam, professor i arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet, Lena Gonäs professor i arbetsvetenskap vid Karlstads universitet, och Bo Hagström, professor i statsvetenskap vid Växjö universitet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA