Minskad FoU inom staten

FORSKNING2010-10-15

Kostnaderna för egen forskning och utveckling, FoU, inom offentlig sektor minskade under förra året med nästan tio procent. Det visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB.

Under år 2009 var offentliga sektorns kostnader för den egna FoU-verksamheten 6,6 miljarder kronor. Det är en minskning från år 2007 med cirka 550 miljoner kronor. Det är de statliga myndigheterna som står bakom hela minskningen. Myndigheternas kostnader för FoU har gått från 3,5 miljarder kronor 2007 till 2,8 miljarder 2009.

Samtidigt har myndigheternas kostnader för extern FoU ökat med ungefär lika mycket. Landsting och kommuner har ökat sin egen forskning och utveckling under perioden.

Av den offentliga sektorns FoU var 57 procent inriktad på hälso- och sjukvård. Landstingen står för den största delen. 19 procent av den totala FoU-verksamheten var inriktad på försvaret, och bedrevs huvudsakligen av myndigheter inom försvaret.

4 741 offentliganställda jobbade med forskning och utveckling under år 2009 och de utförde 2 604 årsverken. Två tredjedelar av arbetet utfördes av män.

Den offentliga sektorn finansierar extern FoU-verksamhet i högre utsträckning än vad den utför i egen regi. Utgifterna för utlagd FoU var 14,3 miljarder kronor 2009. De statliga myndigheterna har ökat sina inköp av FoU med 761 miljoner kronor sedan år 2007.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA