Misslyckat program stoppas

KRIMINALVÅRDEN2010-11-18

Kriminalvården lägger ner sitt behandlingsprogram mot våld. En utvärdering visar att de som gått igenom programmet löper ökad risk för återfall i våldsbrott.

Behandlingsprogrammet ART (Aggression Replacement Training) har använts i Kriminalvården sedan tio år tillbaka. År 2005 blev behandlingsprogrammet ackrediterat. När Kriminalvården nu genomfört en utvärdering visar det sig att programmet inte ger någon effekt vad gäller minskat återfall i våldsbrott för dem som gått igenom det. Bland dem som påbörjat programmet, oavsett om de fullföljt eller avbrutit, har risken för återfall i våldsbrott i stället ökat med 31 procent.

”Vi har stoppat intaget till programmet och från och med den 1 januari 2011 kommer det inte att finnas i Kriminalvården”, säger Martin Lardén, programansvarig och rådgivare vid Kriminalvårdens utvecklingsenhet i ett pressmeddelande.

En förklaring till att programmet inte fungerat kan vara att ART ursprungligen utvecklats för ungdomar 12-18 år. Anpassningen till vuxna förbrytare har inte fallit väl ut. Det kan också vara så att programmet erbjudits personer med typer av våldsbenägenhet som programmet inte varit avsett för.

”Jag är förvånad över resultatet och att det för dem som gått programmet kan ha ökat risken för återfall i våldsbrott. Men att ART inte fungerar i Kriminalvården innebär inte att det inte kan fungera i andra verksamheter. Och vi tror att det kan finnas orsaker till resultatet i vår utvärdering”, säger Martin Lardén.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA