Myndighetens anställda attackerades på Facebook

PENSIONSMYNDIGHETEN2016-03-11
Enskilda medarbetare vid Pensionsmyndigheten har blivit attackerade i kommentarer på myndighetens Facebooksida. Pensionsmyndigheten kopplar händelserna till en kampanj från privata förvaltningsbolag som försöker få enskilda att flytta sitt pensionskapital till deras fonder.

De senaste veckorna har mängder av frågor och inlägg ställts på Pensionsmyndighetens Facebooksida. Det har funnits inslag av trakasserier mot enskilda anställda på myndigheten, vars namn och inkomst har publicerats.

Bland de som blivit uthängda finns ST-medlemmar, konstaterar Ann-Christine Jonsson, som är ordförande för ST vid Pensionsmyndigheten:

– Det är fruktansvärt att man hänger ut enskilda personer och jättetråkigt att man inte kan skilja på Pensionsmyndigheten och de som jobbar där, säger hon.

Kommentarerna på Facebook har nu plockats bort. Myndigheten har konstant övervakning av vad som skrivs och publiceras där, säger Ann-Christine Jonsson. Hon tycker att myndighetsledningen har agerat snabbt och eftertryckligt på det som inträffat:

– Jag tycker de har gjort allt det man kunnat och agerat snabbt och bra på den här frågan. Cheferna har hanterat det väldigt bra, de medarbetare som har drabbats och tagit illa vid sig har fått stöd och kunnat gå hem eller dra sig undan ett tag, säger Ann-Christine Jonsson.

Hon berättar att någon också har skapat en bluffsida på Facebook, som utger sig för att vara Pensionsmyndighetens egen. Myndighetsledningen arbetar nu med att försöka få Facebook att stänga ner den.

Själv tycker hon mycket illa om fondbolagens offensiva marknadsföring av sina tjänster:

– Alla som har premiepensionspengar hos oss klarar av att göra sina byten själv. Jag tycker de här förvaltningsbolagen närmast stjäl pengar av folk – det ska mycket till för att fonderna ska gå upp så mycket att det kan betala sig med de avgifter bolagen tar ut. De lever på människors okunskap. Det är mycket olyckligt när enskilda individer väljer att anlita dem. Jag har själv blivit uppringd av förvaltningsbolag som erbjudit sig att hjälpa mig.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.