Myndigheter positiva till statligt id-kort

E-LEGITIMATION2019-08-29
Många myndigheter välkomnar regeringens förslag på ett statligt id-kort med e-legitimation. Det visar en genomgång av remissvaren.

I mars föreslog en statlig utredning att det ska införas ett statligt id-kort i Sverige. Syftet är att minska bedrägerier som begås med användning falska eller stulna id-handlingar. Enligt utredningen finns det i dag många handlingar som accepteras som bevis för någons identitet, vilket försvårar kontrollen av äkthet och medför att de kan missbrukas.

Utredningens förslag innebär att det statliga identitetskortet ska vara den enda fysiska identitetshandling som ska godtas i situationer som kräver säker identifiering.

Flera myndigheter har fått lämna synpunkter på förslaget och de är till övervägande del positiva, även om flera har synpunkter på tekniska detaljer.

Försäkringskassan är den myndighet som har störst invändningar och menar att förslaget bara kommer att få marginell effekt på den identitetsrelaterade brottsligheten som riktas mot socialförsäkringen. Försäkringskassan anser att det är lika viktigt att säkerställa hur missbruk av i sig korrekt utfärdade id-handlingar kan minskas.

Utredningens förslag innebär också att en statlig e-legitimation ska vara kopplad till det statliga id-kortet. Alla myndigheter som fått lämna remissvar är positiva till en statlig e-legitimation, men menar att mobil lösning också vore att föredra.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Johnny (ej verifierad) tis, 09/10/2019 - 17:24
Om det införs ett statligt id-kort, är det viktigt att det innehåller uppgift om innehavarens nationalitet. Annars kan det inte användas som ersättning för pass vid utlandsresor. Redan idag måste man ha två olika kort, Vägverkets körkortet för att köra bil, och Polisens nationella ID-kort för att resa utomlands. Det vore olyckligt om man blev tvungen att ha ett tredje kort, Statens id-kort för att kunna legitimera sig.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.