Myndighetskampanj mot hedersvåld

STATSFÖRVALTNING2020-12-08

Flera myndigheter startar en gemensam kampanj mot hedersrelaterat våld och förtryck. Syftet är att ge stöd och vägledning åt de som arbetar med sådana frågor och att informera om vart man vänder sig om man är utsatt.

I ett gemensamt pressmeddelande konstateras att många barn och unga i Sverige utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Bakom den nya kampanjen inför jullovet står Jämställdhetsmyndigheten, nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck - Länsstyrelsen i Östergötlands län, Polismyndigheten, Socialstyrelsen, Skolverket och utrikesdepartementet.

Aktörerna ska med gemensamma insatser sprida information om vilka rättigheter unga har i Sverige och vart man kan vända sig för att söka hjälp. Kampanjen ”Du har rätt” vänder sig också till yrkesverksamma inom till exempel skola, vård och omsorg med information om vilket stöd man kan få på nationell nivå.

”Det är viktigt att utsatta barn och unga vet vart de kan vända sig. Och att det är myndigheternas ansvar att ge dem stöd, hjälp och skydd”, understryker Negin Amirekhtiar på nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen i Östergötlands län.

Kampanjen hänvisar till plattformen hedersförtryck.se, som drivs av nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Där finns samlad information om hur man som yrkesverksam kan få vägledning och arbeta med dessa frågor, men även var man kan söka hjälp om man är utsatt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA