Myndighetskampanj mot hedersvåld

STATSFÖRVALTNING2020-12-08
Flera myndigheter startar en gemensam kampanj mot hedersrelaterat våld och förtryck. Syftet är att ge stöd och vägledning åt de som arbetar med sådana frågor och att informera om vart man vänder sig om man är utsatt.

I ett gemensamt pressmeddelande konstateras att många barn och unga i Sverige utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Bakom den nya kampanjen inför jullovet står Jämställdhetsmyndigheten, nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck - Länsstyrelsen i Östergötlands län, Polismyndigheten, Socialstyrelsen, Skolverket och utrikesdepartementet.

Aktörerna ska med gemensamma insatser sprida information om vilka rättigheter unga har i Sverige och vart man kan vända sig för att söka hjälp. Kampanjen ”Du har rätt” vänder sig också till yrkesverksamma inom till exempel skola, vård och omsorg med information om vilket stöd man kan få på nationell nivå.

”Det är viktigt att utsatta barn och unga vet vart de kan vända sig. Och att det är myndigheternas ansvar att ge dem stöd, hjälp och skydd”, understryker Negin Amirekhtiar på nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen i Östergötlands län.

Kampanjen hänvisar till plattformen hedersförtryck.se, som drivs av nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Där finns samlad information om hur man som yrkesverksam kan få vägledning och arbeta med dessa frågor, men även var man kan söka hjälp om man är utsatt. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.