Annons:

Nästan femtusen kvinnor får högre lön

JÄMSTÄLLDHET2008-11-27

När arbetsgivarna kartlade lönerna hittade de osakliga löneskillnader i över 5 200 fall. Nu får arbetstagarna, mest kvinnor, i snitt 1 100 kronor mer i månaden.

Jämställdhetsombudsmannen, JämO, har i projektet Miljongranskningen haft ambitionen att syna hur jämställda lönerna är för en miljon arbetande i Sverige. Riktigt så långt nådde man inte. Granskningen omfattar 750 000 arbetstagare och 568 privata och statliga arbetsgivare.

Av de arbetsgivare som avslutat sina lönekartläggningar under projektets gång har 44 procent hittat osakliga löneskillnader. Dessa löneskillnader berör 5 246 arbetstagare. Drygt 90 procent av dem är kvinnor. Om alla lönekorrigeringar genomförs får varje arbetstagare i genomsnitt 1 120 kronor mer i lön per månad. Totalt kostar lönekorrigeringarna arbetsgivarna 70,3 miljoner kronor årligen. 

Offentlig förvaltning och högskolor utmärkte sig i positiv bemärkelse.

– De statliga arbetsgivarna har varit bättre än de privata. De har högre kvalitet på lönekartläggningarna och har identifierat fler osakliga löneskillnader, säger Ulrika Johansson, projektledare för Miljongranskningen.

I den första etappen av Miljongranskningen visade det sig att en tredjedel av arbetsgivarna inte hade gjort någon lönekartläggning alls. Endast 20 procent av arbetsgivarna hade genomfört en lönekartläggning som levde upp till jämställdhetslagens krav.

– Det är naturligtvis inte acceptabelt, särskilt som dagens bestämmelser gällt ända sedan 2001, säger JämO Anne-Marie Bergström.

Den andra etappen gav bättre resultat, särskilt inom staten. Av de statliga arbetsgivarna levde 61 procent upp till lagens krav om hur lönekartläggningar ska genomföras, jämfört med 46 procent inom privat sektor. Två av tre statliga arbetsgivare har identifierat och rättat till osakliga löneskillnader, mot 43 procent av de privata.

Ulrika Johansson menar att en möjlig förklaring till att staten sköter sig bättre är att lönerna är offentliga. Det gör att det finns en bättre insyn, säger hon, vilket kan underlätta för alla parter på arbetsplatsen att granska vilka löneskillnader som finns.

Men vet ni säkert att alla identifierade löneskillnader kommer justeras?

– Vi vet att en del arbetsgivare redan gjort lönejusteringarna. Andra håller på med det just nu och ytterligare andra genomför förändringarna 2009, säger Ulrika Johansson.

Ny lag från årsskiftet

Jämställdhetslagen ålägger alla arbetsgivare att verka för jämställda löner och göra årliga lönekartläggningar. Den 1 januari 2009 ersätts den nuvarande jämställdhetslagen av en sammanhållen diskrimineringslag. Kravet på lönekartläggning minskar då från varje till vart tredje år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA