Bild: Getty Images, Privat

Nu gäller nya regler för läkemedelsersättning

FÖRMÅNER2024-02-20

Från och med i år gäller nya regler för att få läkemedelsersättning för den som är statligt anställd. Ersättningen betalas bara ut som en klumpsumma en gång per år. Därför är det klokt att vänta med din ansökan tills du når taket för högkostnadsskyddet, menar Katarina Skarin Ebenstrand, central ombudsman på ST. 

Enligt det centrala kollektivavtalet har den som är anställd inom staten rätt till ersättning för receptbelagda läkemedel upp till högkostnadsskyddet, om inte annat avtalats mellan de lokala parterna.

Den som har kvitton kvar från läkemedelsinköp under 2023 kan, fram till 31 mars, lämna in dem till arbetsgivaren och ansöka om ersättning enligt de gamla reglerna.

Köper du mediciner i år gäller däremot nya rutiner. Liksom tidigare har du rätt till ersättning för läkemedelskostnader upp till högkostnadsskyddet, som i år är höjt till 2 850 kronor. Men för att styrka dina kostnader behövs det inte längre några kvitton. I stället lämnar du in ett registerutdrag ur högkostnadsdatabasen från E-hälsomyndigheten. När det är dags att ansöka om ersättning loggar du in på myndighetens sajt, sparar utdraget och skickar in det till din arbetsgivare.

Detta är en klar fördel med de nya reglerna för läkemedelsersättningen, menar Katarina Skarin Ebenstrand, central ombudsman på ST.

– Det blir enklare för medlemmarna att ansöka om ersättning. Det spelar ingen roll om du råkat kasta dina gamla kvitton, allt finns sparat och kan lätt laddas ned på nätet, säger hon.

Ytterligare en förändring är att alla kostnader för mediciner ska redovisas vid ett och samma tillfälle, en gång om året, i stället för löpande.

Det betyder att det kan vara klokt att vänta med att ansöka om ersättning, tills du passerat taket i högkostnadsskyddet.

– Du får bara göra en ansökan per år, så har du köpt en medicin för 100 kronor bör du avvakta med ansökan, om du tror att du kommer ha fler utlägg under året. Det går inte att göra en andra ansökan senare samma år, säger Katarina Skarin Ebenstrand.

Denna förändring kan med andra ord innebära att du behöver ligga ute med pengarna längre än tidigare, när det var möjligt att få flera utbetalningar per år.

Senast 31 januari 2025 måste du lämna ditt utdrag med läkemedelskostnaderna för 2024 till arbetsgivaren.

Men har du köpt dyra läkemedel och haft utlägg som motsvarar högkostnadsskyddet, så behöver du inte vänta till årets slut innan du skickar in din ansökan om ersättning, understryker Katarina Skarin Ebenstrand.

– Enligt avtalet får du ansöka om ersättningen när du vill under året, men det är bäst att stämma av vad som gäller på din arbetsplats. Lokala parter kan ha enats om en annan ordning, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löneförmåner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA