Ny myndighet för folkhälsa föreslås

FOLKHÄLSA2012-11-28
Som ett tredje steg i en reform av vårdmyndigheterna vill regeringen slå ihop Folkhälsoinstitutet och Smittskyddsinstitutet. Men sedan blir det stopp, i väntan på nya utredningar.

Regeringen har tidigare föreslagit en ny myndighet för tillsyn och en för infrastruktur på vårdens område. Och nu kommer en promemoria med förslag om ett samgående mellan Folkhälsoinstitutet och Smittskyddsinstitutet i Institutet för folkhälsa, som också ska ta över vissa uppgifter från Socialstyrelsen. Institutet inrättas 1 januari 2014 och ska ha verksamhet både i Stockholmsområdet och i Östersund, dit Folk­hälsoinstitutet omlokaliserades 2007.

ST är positivt till förslaget, och ser det som ett tecken på att ett annat, mer omfattande förslag till omorganisation inte kommer att bli verklighet. Utredaren Stefan Carlssonföreslog i våras en omfattande ommöblering och fusionering av vårdmyndigheter. En av idéerna var en stor kunskapsmyndighet, en tanke som ST och flera andra remissinstanser ansåg dåligt underbyggd.

I promemorian hänvisar regeringen till de remissvaren, och säger att en fortsatt omorganisation – som regeringen anser behövs – kräver mer djupgående analyser av bland annat den kommunala socialtjänsten och folkhälsoarbetet. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.