Ny svensk domare i Europadomstolen

EU2019-01-24
Erik Wennerström, generaldirektör för Brottsförebyggande rådet, Brå, har utsetts till ny svensk domare i Europadomstolen. Han har tidigare arbetat många år inom Regeringskansliet.

Europarådets parlamentariska församling har valt Erik Wennerström till ny svensk domare i Europadomstolen. Han efterträder där Helena Jäderblom, som i höstas utnämndes till ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen.

I ett pressmeddelande välkomnar regeringen beslutet från Europarådet. Europadomstolen spelar en central roll för att upprätthålla och stärka respekten för mänskliga rättigheter i Europarådets medlemsstater, skriver man.

Erik Wennerström har varit generaldirektör för Brå sedan år 2012. Han har en juris doktorsexamen från Uppsala universitet. Han anställdes i regeringskansliet 1990 och har genom åren bland annat arbetat på Justitiedepartementet, Folke Bernadotteakademin, i EU-kommissionen och som folkrättsrådgivare på Utrikesdepartementet.

Vid sidan om Erik Wennerström hade också Thomas Bull, justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen och tidigare professor i konstitutionell rätt, samt Katarina Påhlsson, lagman vid Svea hovrätt, nominerats av Domarnämnden till uppdraget i Strasbourg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.