Omfattande skattebedrägeri i Danmark

SKATTER2015-08-27
Den danska skattemyndigheten tror sig ha blivit lurad på sammanlagt 6,2 miljarder kronor av utländska investerare. Investerarna ska felaktigt ha begärt återbetalning av skatt på utdelningar.

Den danska skattemyndigheten SKAT har rapporterat misstänkta ekonomiska brott för 6,2 miljarder danska kronor (cirka 8 miljarder svenska kronor) till åklagaren för allvarlig ekonomisk och internationell brottslighet, SOIK. Den förmodade ekonomiska brottsligheten har genomförts från utlandet och avser enligt ett pressmeddelande från SKAT återbetalning av källskatt. SOIK kommer att ansvara för den fortsatta utredningen.

”Skattemyndigheten och samhället kan ha blivit rånade på mycket stora värden – därför är vi naturligtvis mycket intresserade av att ta reda på om det finns en möjlighet att utkräva ett straffrättsligt ansvar. Jag förutspår att det kommer att bli ett komplicerat arbete att ta reda på vad som egentligen hänt”, kommenterar SOIKs chef Morten Niels Jakobsen i pressmeddelandet.

När danska företag betalar utdelning till sina aktieägare, innehålls källskatt på 27 procent. Den aktuella härvan innefattar enligt pressmeddelandet felaktig återbetalning av innehållen källskatt till över 2 000 utländska investerare under perioden 2012-2015.

”Våra preliminära undersökningar visar att ett stort nätverk av företag i utlandet uppenbarligen har försökt få tillbaka skatt på grundval av fiktiva aktieinnehav och förfalskade handlingar”, säger Jesper Rønnow Simonsen vid SKAT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.