Oro om jobb bland utrikes födda studenter

STUDIE2006-03-30

Betydligt fler bland utrikes än inrikes födda högskolestuderande tror att de riskerar bli arbetslösa efter examen. De är också mer villiga att då flytta utomlands.

TCO har låtit SCB göra en enkätundersökning bland nyregistrerade studenter på universitet och högskolor.

Studien visar att det är stor skillnad mellan inrikes och utrikes födda när det gäller förhoppningen att få jobb som färdigexaminerad. Endast var fjärde inrikes född student angav oro för arbetslöshet, medan 40 procent av utrikes födda befarade bli utan jobb.

Nio procent av de inrikes födda räknade med att det skulle ta mer än ett år innan de fick jobb. Siffran var dubbelt så hög bland dem som var födda utomlands.

Dubbelt så många utrikes födda, 14 procent, sade sig helst vilja flytta utomlands efter studierna jämfört med de inrikes födda, 7 procent. En slutsats som dras i undersökningen är att detta innebär stor risk för så kallad brain drain, att välutbildade begåvningar lämnar landet.

För att lyckas i arbetslivet anser utrikes födda i större utsträckning än inrikes födda att sociala nätverk, utbildningsbakgrund, ”rätt” kön och etncitet har stor betydelse.

Synen på facket är något mer positiv bland de utrikes födda. Av dem tror 48 procent att de någon gång kommer att behöva fackets hjälp mot 42 procent bland inrikes födda.

Ungefär 2 500 studenter – 900 utrikes och 1600 inrikes födda – deltog i studien som genomfördes under perioden november 2004–januari 2005.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA