Parter överens om flexpension

TJÄNSTEPENSIONER2017-02-23
Efter segslitna förhandlingar och hot om strejk från de fackliga organisationerna har nu arbetsgivarorganisationen Almega gjort en överenskommelse om flexpensioner med Unionen och Sveriges Ingenjörer. Uppgörelsen berör också turordningsreglerna vid uppsägning.

Överenskommelsen innebär att tjänsteföretagens arbetsgivare avsätter en premie till flexpension för sina anställda från och med årets avtalsförhandlingar. Premien ska successivt byggas ut tills den blir 2 procent per anställd, vilket motsvarar premien i industriavtalet.

De anställda ska få större möjlighet att gå ned i tid från 62 års ålder, under förutsättning att arbetsgivaren ger sitt tillstånd. Den intjänade pensionsavsättningen betalas dock ut till alla, oavsett pensionsålder.

I uppgörelsen ingår även delar som inte rör tjänstepensionerna. Exempelvis ska så kallad avtalad visstid i normalfallet vara i minst 7 dagar.

Parterna har också enats om en vägledning, ”guideline”, för tillvägagångssättet vid uppsägningar på grund av arbetsbrist. Enligt Almegas pressmeddelande ska det underlätta för företagen att kunna behålla de medarbetare som de vill ha kvar. Vägledningen ska dock inte innebära några materiella förändringar i förhållande till nuvarande regler, framhåller Unionen, utan syftar till att vara ett stöd för de lokala parterna när de ska göra upp om en avtalsturlista.

Informationen är hämtad från Unionens och Almegas hemsidor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.