Polis på Facebook uttryckte sig olämpligt

STATSFÖRVALTNING2015-12-16

Justitieombudsmannen, JO, har synpunkter på ett inlägg som gjorts på polisens konto på Facebook. I inlägget skriver en polis om den rasism poliser möter och använder uttryck som JO anser olämpliga.

På Facebook har en enskild polisman skrivit ett inlägg på ett konto som är Polisens. Inlägget har anmälts till JO av en person som anser att polisen uttryckt sig nedlåtande om invandrare, bland annat genom att använda uttrycket ”offerkofte-invandrare”. Skribenten själv menar tvärtom att hans mening var att visa på att de allra flesta människor i Sverige inte är rasister.

JO tycker att det svårt att se att inlägget är relevant för polisens närvaro i sociala medier och syftet att minska brottsligheten och öka tryggheten. Den som skriver för polisens räkning i sociala medier representerar myndigheten och det är enligt JO inte lämpligt att enskilda poliser redovisar sina personliga uppfattningar i det sammanhanget.

JO påpekar rent allmänt om statliga myndigheters närvaro på webben att den omfattas av regeringsformens krav på saklighet och opartiskhet. Uppgifter som lämnas ska vara korrekta och det ska vara sakligt motiverat att ge spridning åt uppgifterna. Kravet på opartiskhet innebär att informationen ska vara allsidig och objektiv. De kraven måste naturligtvis också Polisen leva upp till, konstaterar JO, och påpekar att det också är viktigt hur agerandet uppfattas av mottagaren.

”Redan risken för att andra kan uppfatta att saklighet och opartiskhet inte iakttas är tillräckligt för att handlandet kan anses strida mot grundlagens krav. Även polisförordningens allmänna krav på hur anställda inom polisen bör uppträda bör beaktas vid deltagandet i sociala medier”, skriver JO Cecilia Renfors.

Enligt JO finns ingen anledning att tro något annat än att polismannen hade goda avsikter med sitt inlägg och ville ta upp en angelägen fråga:

”Jag vill emellertid betona att avsikten hos den som har gjort ett inlägg inte är avgörande, utan hur det uppfattas av andra. Det är därför viktigt att den som gör ett inlägg noga överväger innehållet, särskilt när det inte är helt allmänt hållet. Med detta avslutar JO ärendet.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA