Poliskritik mot asylprövning

ASYL2012-10-08
Migrationsverkets identitetsutredningar är undermåliga och leder till mer jobb för polisen. Det skriver Riksdag & Departement som läst en rapport från Rikspolisstyrelsen, RPS, till regeringen.

De flesta av dem som söker asyl i Sverige har varken pass eller andra id-handlingar att visa upp. En av de viktigaste uppgifterna för Migrationsverket är därför att fastställa den asylsökandes identitet. Men i takt med att asylutredningarna snabbats på har identitetsprövningen blivit sämre, anser RPS i rapporten.

Enligt RPS ifrågasätter Migrationsverkets utredare i för liten utsträckning den asylsökandes påståenden. När en asylsökande får avslag på sin ansökan blir det polisens uppgift att avvisa personen. Om identitetsutredningen är undermålig kan avvisningen inte genomföras, och polisen tvingas göra ett nytt försök att fastställa identiteten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.