Polismästare granskas av JK

POLISEN2011-10-03
Justitiekanslern, JK, har inlett en förundersökning mot en hög polischef i Stockholm. Enligt en anmälan har polischefen efterforskat en källa bland sina anställda.

Polismästaren anmäldes till JK sedan han frågat en polis om det var han som lämnat kritiska uppgifter till media, skriver Dagens Nyheter, DN. Enligt tidningen spelade polismannen in samtalet med en dold mikrofon.

”Det är tydligt vad som gäller enligt tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsförordningen. En myndighet får inte efterforska en källa. Om nu har JK ansett att det finns anledning att tro att ett brott har begåtts”, säger JKs handläggare Peter Lindström till DN.

Brott mot efterforskningsförbudet kan ge böter eller fängelse i upp till ett år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Claes (ej verifierad) mån, 10/03/2011 - 13:06
Det är allvarliga brott denne polismästare misstänks för. Men tydligen inte tillräckligt allvarliga för att dennes chef, Carin Götblad, tycker att det finns anledning att omplacera personen i fråga eller ens tänka tanken.

Kan det åter igen ha att göra med den rådande kulturen som vuxit sig fast i decennier inom polisens väggar? Man håller varandra bakom ryggen på chefsnivå för att inte själv bli missgynnad längre fram. Vad hade Carin Götblads reaktion varit om detta gällde en vanlig ordningspolis? Det är bara att spekulera, men troligtvis hade den stackarn fått se sig om efter ett nytt arbete ganska så snart.

Det är hög till att våra politiker vågar ta tag i detta systemfel vi nu ser rullas upp inför öppen ridå. Ta ert ansvar och lyft bort den klick av inkompetenta chefer. Såväl som länspolismästare som höga chefer inom RPS ledning.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.