Protester tvingade arbetsgivaren backa

MIGRATIONSVERKET2009-08-28

Personalen fick nog när ledningen begärde att Migrationsverket i Halland skulle ta emot 40 asylsökande mitt i en avveckling. Men snabbt agerande ändrade beslutet.

Av:  Torbjörn Svenson

Beskedet 20 augusti kom som en blixt från en klar himmel. Personalen på Migrationsverket i Halland blev uppmanade att ta emot 40 asylsökande dagen därpå, trots att verksamheten är under avveckling.

– Det var frustrerande. Vi satte oss i panikmöte och krävde en konsekvensanalys. Vårt skyddsombud Sara Alfredsson lämnade in en begäran om ingripande av Arbetsmiljöverket, berättar Katarina Bengtsson, arbetsplatsombud för ST. Det fick arbetsgivaren att backa.

– Skönt att vi lyckades, fortsätter hon. Men kravet på en konsekvensanalys kvarstår.

Och det med all rätt, säger huvudskyddsombudet, Åke Pekkarinen. Arbetsgivaren är skyldig att göra en konsekvensanalys, förklarar han.

Strax innan semestern fick de 19 anställda på Migrationsverket i Halland besked om att enheten ska läggas ned. Avvecklingen har redan påbörjats. Under de närmaste månaderna ska 150 lägenheter tömmas.

Varför behövdes då plötsligt fler platser?

– Planeringen är klumpig. Ofta ökar antalet asylsökande i slutet av sommaren. Därför borde man ha väntat med avvecklingsbeslutet, menar Pekkarinen.

Men personalen har inte fått något besked om vart de asylsökande i Halland ska ta vägen och deras familjer mår inte bra. Det är respektlöst, tycker de som arbetar i verksamheten.

– Många asylsökande frågar oss vart de ska flytta, men vi har inga svar att ge. Det känns inte bra. När ledningen för Migrationsverket var här i somras, sa de att det finns gott om plats runt om i landet. Var finns de platserna någonstans? undrar Anders Johnsson.

Caroline Henjered, verksamhetschef på Migrationsverket, säger sig ha full förståelse för att personalen inte vill ta emot nya asylsökande mitt under avvecklingsprocessen. Enligt henne var det bara en förfrågan. Var de asylsökande i Halland ska placeras, bestäms i slutet av september. Det finns plats i Alvesta, Filipstad och Jönköping, säger hon.

Katarina Bengtsson, arbetsplatsombud för ST.
Katarina Bengtsson, arbetsplatsombud för ST.
Åke Pekkarinen, huvudskyddsombud.
Åke Pekkarinen, huvudskyddsombud.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA