Regeringen bör få nya granskare

REVISIONSFUSION2003-12-03

Regeringen måste bygga upp en ny, egen organisation för utvärdering av statlig verksamhet, enligt en utredning.

När regeringens myndighet Riksrevisionsverket, RRV, den 1 juli nästa år slås ihop med Riksdagens Revisorer till Riksrevisionen mister regeringen ett viktigt organ för effektivitetsgranskningar och remisser. Även de informella kontakter som funnits mellan Regeringskansliet och RRV kan gå förlorade när revisionen läggs under riksdagen, bedömer Jan Carling, före detta generaldirektör för Statistiska centralbyrån.

I en utredning föreslår han att Statskontorets utvärderingsverksamhet ska bilda kärnan i en ny organisation. Han varnar för att samla regeringens utvärderingsresurser i departementen – där riskerar de att istället dras in i den löpande verksamheten. Det är också viktigt att svaren på de frågor regeringen ställer kan ges av en oberoende instans.

Även kommittéväsendet borde kunna användas för utvärderingar i större utsträckning, anser han.

Vidare bör varje departement inrätta en chefstjänst med ansvar för arbetet med kontroll, styrning och omprövning av statlig verksamhet. Jan Carling. rekommenderar ett system liknande det brittiska, där man vart femte år tar upp frågan om hela myndighetens existens.

Däremellan bör myndigheternas resultatredovisning kunna göras på ett enklare sätt än i dag. ”En vanlig fråga från myndighetsföreträdare är om materialet över huvud taget används”, skriver Jan Carling.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA