Regeringen utlyser gd-jobbet

ARBETSFÖRMEDLINGEN2013-10-28

Nu annonserar regeringen efter ny generaldirektör till Arbetsförmedlingen. Kravlistan på den person som ska efterträda Angeles Bermudez Svankvist är lång och detaljerad.

Drygt två månader efter att regeringen sparkade Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez Svankvist drar man igång rekryteringen av hennes efterträdare.

Annonsen innehåller en lång rad krav och önskemål på efterträdaren.

Några av dem är att personen ska ha erfarenhet av att leda en stor organisation och av förändringsarbete. Man efterfrågar också ”kunskaper om myndighetens verksamhetsområde” samt ”kunskaper om och erfarenhet av statsförvaltningen och dess beslutsprocesser samt förståelse för den politiska struktur som myndigheten verkar inom”.

Därutöver vill regeringen hitta en person som har ”dokumenterat goda chefs- och ledaregenskaper” och som har förmåga att ”skapa engagemang och motivera personalen”. Generaldirektören ska kunna skapa förtroende och vara lyhörd och ”med gott omdöme ta till vara medarbetarnas kompetens”.

Lars Erik Backström är ordförande för STs avdelning inom Arbetsförmedlingen. Han tycker att annonsen är välformulerad och fångar in de viktigaste önskemålen.

– Vi i facket fick vara delaktiga på ett ganska tidigt stadium och säga vad vi tyckte var viktigt.

Han ser att flera av de önskemål som han tog upp har kommit med i annonstexten.

– Bland annat sade jag att det är viktigt att ha kunskap och erfarenhet just från statsförvaltningen och det finns med i listan. Jag tog också upp vikten av att skapa förtroende och lyssna på personalen.

Han hoppas att den person som rekryteras har ett brett stöd i olika politiska läger.

– Det bästa vore en stabil person med brett förtroende, både hos regeringen och oppositionen. Då minskar risken för att den personen får gå efter ett politiskt maktskifte. Vi behöver mer varaktighet nu.

Senast 14 november vill arbetsmarknadsdepartementet ha in ansökningar om tjänsten.

Precis som då tjänsten utlystes förra gången, 2008, har Regeringskansliet också anlitat ett chefsrekryteringsföretag som parallellt med ansökningsförfarandet ska ta fram förslag på lämpliga kandidater.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av RushMoore (ej verifierad) tors, 10/31/2013 - 13:34
Personliga egenskaper: lydig, kräver lydnad och styr med elakhet. Maktfullkomlig. Erfarenhet av härskar- och mobbingstrategier

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA