Omkring 50 tjänster försvann från Riksarkivet under förra året. I år väntar fler neddragningar, meddelar myndigheten.
Bild: Mostphotos
Omkring 50 tjänster försvann från Riksarkivet under förra året. I år väntar fler neddragningar, meddelar myndigheten.

Riksarkivet fortsätter att dra ned

RIKSARKIVET2020-01-28

Runt 50 tjänster försvann förra året och nu ska Riksarkivet fortsätta att banta under 2020. ”Det är klart att det märks att det har gått hem folk som inte ersätts”, säger STs sektionsordförande Anna Forslund till Publikt.

Som Publikt tidigare rapporterat fick ett antal av Riksarkivets anställda lämna myndigheten förra året. Under 2020 kommer neddragningarna att fortsätta, meddelar myndigheten i ett pressmeddelande. Totalt försvann omkring 50 tjänster under förra året.

På sin webbplats varnar myndigheten för att handläggningstiderna på vissa fastighetsärenden kan vara uppemot 10 veckor. Det är ungefär dubbelt så lång tid som man brukar få vänta på ett beslut, enligt Anna Forslund, STs ordförande inom Riksarkivet.

Hon upplever att fler anställda nu än tidigare beskriver arbetsmiljön som stressig.

– Det gäller inte bara handläggarna. Framför allt är man stressad över att inte veta om man kommer att ha ett jobb kvar eller inte. Det är den stora stressen, säger Anna Forslund till Publikt.

Enligt myndighetens chef, riksarkivarie Karin Åström Iko, beror den ansträngda ekonomin bland annat på ökade lokalkostnader och omfattande flyttar av arkiv runt om i landet.

”För att hantera ekonomin måste vi minska personalstyrkan”, sade hon till Publikt i höstas.

Under förra året hanterade myndigheten nedskärningarna genom omplaceringar, med visstidsanställningar som inte förlängdes och med pensionsavgångar.

Nu väntar samverkan mellan fack och arbetsgivare och i april inleds nästa fas av nedskärningarna. I september ska en ny organisation vara på plats. Hur många ytterligare tjänster som kommer försvinna under 2020 är ännu inte klart.

”De flesta av Riksarkivets tolv verksamhetsplatser i Sverige kommer att påverkas. Vi är mitt i processen och det går inte att säga än”, skriver myndigheten i pressmeddelandet.

ST organiserar omkring 230 medlemmar inom Riksarkivet.

Publikt har sökt representanter för arbetsgivaren för en kommentar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Riksarkivet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.