Riksdagsutskott vill ge regeringen utökade befogenheter

HÖGSKOLAN2021-05-18
Regeringen ska kunna göra tillfälliga förändringar av antagningsreglerna till högskolan vid extraordinära händelser, som vid en pandemi, anser en majoritet i riksdagens utbildningsutskott.

Regeringen ska tillfälligt kunna ändra urvalsreglerna till högskola och universitet vid extraordinära händelser i fredstid, som till exempel under en pandemi. Det anser en bred majoritet i utbildningsutskottet och föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag. Vänsterpartiet reserverar sig mot förslaget.

Om det finns fler sökande än platser till högskoleutbildningar måste ett urval göras. Huvudregeln är att minst en tredjedel av platserna ska fördelas utifrån betyg och minst en tredjedel utifrån resultat på högskoleprov. Högst en tredjedel får fördelas på urvalsgrunder som högskolan själv beslutat.

Under den pågående pandemin finns en risk att högskoleproven måste ställas in av smittskyddsskäl. Deltagandet i proven kan också begränsas väsentligt på grund av lokala bedömningar av smittorisken. Det kan i förlängningen påverka möjligheten att bli antagen till en högskoleutbildning i höst.

Därför har regeringen föreslagit att den ska kunna ändra reglerna så att andelen som tas in utifrån resultatet på högskoleprov tillfälligt minskas. Enligt regeringens förslag skulle då andelen platser som fördelas utifrån betyg tillfälligt öka.

Utbildningsutskottet håller med regeringen om att högskoleprovet är en viktig andra chans för sökande att komma in på den utbildning de önskar. Men eftersom målet med regeringens förslag är att jämna ut möjligheterna för de sökande under extraordinära händelser ställer sig utskottet bakom regeringens förslag och föreslår att riksdagen säger ja till förslaget.

Vänsterpartiet anser bland annat att ändringar i antagningssystemet ska göras med försiktighet och att ansvaret för tillfälliga lokalt begränsade förändringar av antagningen bör ges till högskolan, medan eventuella förändringar av antagningskvoterna på nationell nivå bör beslutas av riksdagen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.