Riksrevisor granskar omlokaliseringar

REVISION2009-06-22

Sedan 1960-talet har svenska myndigheter omlokaliserats i olika omgångar. Ändå finns ingen tydlig bild av effekterna. Nu ska Riksrevisionen undersöka om kostnaderna för omlokaliseringar är rimliga.

Under ett antal decennier har många olika myndigheter och statliga jobb flyttats inom landet. Den senaste vågen av omlokaliseringar, som inleddes för några år sedan, innebar att sammanlagt 2 700 arbetstillfällen flyttades ut från Stockholm. Mottagarkommunerna var fem olika orter som hade blivit av med arbetstillfällen i samband med att försvaret minskade i storlek.

– Vi har inte hittat någon ordentlig analys av vilka effekter som de omlokaliseringarna egentligen fick. Det känns viktigt att stanna upp och undersöka vilket resultat man kan se i dag, säger riksrevisor Claes Norgren.

Enligt Riksrevsionen är de flesta bedömare, inklusive regering och riksdag, överens om att omlokaliseringar på kort sikt kostar mycket pengar för skattebetalare och att myndigheternas verksamhet dessutom berörs på ett negativt sätt. Viktig kompetens går förlorad och medborgarna får sämre service. Men nu ska Claes Norgren undersöka om de positiva effekterna väger upp den skada som en flytt för med sig.

– Jag har ingen färdig tes när jag inleder en granskning, revision är en lärande process. Men det känns viktigt att studera de argument som fördes fram och ställa mot de effekter som omlokaliseringen faktiskt fick, säger Claes Norgren.

På plussidan inför beslutet om en omlokalisering finns de fakta som pekar på att flytten kan innebära en nystart för myndigheter och personal, och att omlokaliseringar gör det möjligt för andra regioner än Stockholm att växa och utvecklas.

Riksrevisionens granskning ska avslutas 30 december 2009. Claes Norgren kommer särskilt att studera omlokaliseringen av Konsumentverket och Statens folkhälsoinstitut. Analysen berör också näringsdepartementet, socialdepartementet och finansdepartementet.

En sammanställning som ST Press genomförde i januari i år visade att den senaste omlokaliseringen av statliga jobb hade kostat över 650 miljoner kronor. Dessutom hade färre jobb än planerat flyttats.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Ekonomi
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA