1 700 utflyttade jobb för 650 miljoner

OMLOKALISERINGEN2009-01-13

Den omlokalisering av statliga jobb som den förra regeringen beslutade om har kostat över 650 miljoner kronor, enligt de berörda myndigheterna. ST Press sammanställning visar också att färre jobb än planerat har flyttats.

Det var våren 2005 som den socialdemokratiska regeringen, efter en uppgörelse med vänsterpartiet och miljöpartiet, beslutade att statliga jobb skulle omlokaliseras till Östersund, Arvidsjaur, Karlstad, Kristinehamn och Gotland – orter som förlorat omkring 2 500 jobb efter neddragningar inom försvaret. Totalt gavs myndigheterna i uppdrag att skapa 2 200 nya arbetstillfällen på dessa orter.

Nära 400 000 per flyttat jobb

Utflyttningsprocessen är nu i stort sett avslutad. Resultatet blev drygt 1 700 heltidstjänster till en genomsnittlig kostnad av nära 400 000 kronor per styck. Men till denna prislapp måste läggas utgifterna hos de myndigheter som inte kunnat presentera några siffror.

Omlokaliseringen har blivit dyr för myndigheterna. Dels på grund av direkta merkostnader som dubbla hyror, renodlade flyttkostnader, konsultarvoden, pensionslösningar och rekryteringskostnader. Dels i form av förlorad kompetens, eftersom merparten av de anställda inte flyttade med till de nya orterna.

Några myndigheter, exempelvis Folkhälsoinstitutet, anger också att man fått ökade löpande kostnader efter flytten.

Dyr flytt av Konsumentverket

Konsumentverket är den myndighet som uppger allra störst kostnad per flyttat arbetstillfälle – 876 000 kronor. Myndigheten har också genomgått en hårdbantning efter omlokaliseringsbeslutet. Av de 180 anställda följde 18 med till Karlstad. För att ersätta de övriga har ett 90-tal personer nyrekryterats, och i dag jobbar 105 personer på Konsumentverket.

ST Press sammanställning bygger på myndigheternas egna svar på vilka kostnader omlokaliseringsbeslutet orsakat. Eftersom de inte räknar på exakt samma sätt får den sammanlagda slutnotan på drygt 650 miljoner kronor ses som ungefärlig. Det gör det också vanskligt att göra en jämförelse mellan olika myndigheters kostnader. Vissa har gjort detaljerade beräkningar, medan andra uppger att de inte kan särredovisa de kostnader omlokaliseringen orsakat.

Flera myndigheter, exempelvis Försäkringskassan, har de senaste åren genomfört stora omorganisationer, och kostnader och utfall av just omlokaliseringsbeslutet kan därför vara svåra att urskilja.

I något fall har dessa omorganisationer lett till att de flyttade arbetstillfällena försvunnit igen. Räddningsverket genomförde under en period omlokaliseringar till Kristinehamn, men verksamheten på orten har nu avvecklats, sedan riksdagen beslutat att Räddningsverket ska gå upp i den nya Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Andra myndigheter har ännu inte skapat de jobb som planerats på de nya orterna. Kriminalvården håller på att bygga ett nytt fängelse i Östersund som ska ge ytterligare 200 jobb, och Statens institutionsstyrelse, SiS, har beslutat att inrätta ett nytt ungdomshem med 125 tjänster i Kristinehamn. SiS planer har dock ännu inte genomförts, då bygget inte kunnat startas på grund av överklagade beslut.

När och om Kriminalvårdens och SiS projekt står klara blir alltså slutresultatet att drygt 2 000 statliga jobb flyttades till Jämtland, Norrbotten, Värmland och Gotland.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA