Dansk utlokalisering dyrare än väntat

DANMARK2016-02-24

Det blir dyrare än väntat att utlokalisera statliga jobb i Danmark. Regeringens plan har varit att flytta ut 4 000 jobb från Köpenhamn ut i landet, men anslaget i budgeten räcker inte till.

Enligt finansminister Claus Hjort Frederiksen, Venstre, kommer notan för de 4 000 utlokaliserade statliga jobben att hamna på närmare en miljard danska kronor, ungefär 250 000 kronor per jobb. Men i budgeten finns bara 400 miljoner i anslag, och nu åläggs myndigheterna att hitta den resterande finansieringen inom befintlig budget.

”Det är en överkomlig uppgift för de enskilda departementen att lyfta det här. För det första ska utgifterna fördelas över flera år. Det kommer inte att bli något departement som kommer att bli tvunget att göra av med mer än 30 miljoner under 2016”, säger finansminister Claus Hjort Frederiksen till Politiken.

Kritiska röster pekar bland annat på exemplet Sverige och varnar för att kostnaderna kan komma att bli ännu högre än regeringen nu presenterar. Det står också klart att det inte kommer att bli mer än ett fåtal av de nuvarande anställda som flyttar med när arbetsplatsen utlokaliseras. Enligt en sammanställning som Publikt, då ST Press, gjorde år 2009 kostade den svenska utlokaliseringen av 1 700 statliga jobb för knappt tio år sedan 650 miljoner kronor, närmare 400 000 kronor per jobb.

”Det här är ju ingen besparingsåtgärd, utan ett politiskt beslut för att säkra en mer jämlik fördelning av statliga arbetsplatser över landet”, säger Claus Hjort Frederiksen till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA