»Vi trivs på Gotland«

RIKSUTSTÄLLNINGAR2009-01-13

– Det är bara att gilla läget, säger Riksutställningars generaldirektör Martina Kaplan, som liksom nästan alla sina kolleger är nyanställd.

Beskedet att Riksutställningar skulle flytta till Gotland kom som en blixt från klar himmel i april 2005. Myndigheten hade inte funnits med i utredningsfasen eller förhandsspekulationerna, och när regeringen offentliggjorde beslutet blev det ett ramaskri från både ledning och personal.

Bara fyra av ett sextiotal anställda finns kvar när verksamheten nu är på plats i Visby.

– Vi ser inget konstigt i det här. Vi trivs på Gotland och vi trivs i vårt nya specialbyggda hus. Och vi har lärt oss att använda pendelverktyget på ett förnuftigt sätt, säger Martina Kaplan.

Naturligtvis har verksamheten påverkats av omlokaliseringen. Utställningsverksamheten fick stå tillbaka under själva flytten och väldigt mycket kraft har gått åt till att rekrytera ny personal.

Martina Kaplan tycker att man lyckats hitta mycket kunniga och kompetenta medarbetare:

– Vi har inte i första hand förlorat kompetens. Det som vi tappat är de väl inarbetade nätverk som fanns tidigare. Nu är ambitionen att arbeta upp dem på nytt.

Nya arbetsmetoder har stått högt på dagordningen. Arbetet är nu mer projektstyrt än förr. Och enligt Martina Kaplan finns det också ett värde i att man rekryterat nya medarbetare:

– När man kommer ny är man fylld av entusiasm och energi. Det medverkar också till att vi kan arbeta effektivare.

För att inte slita för hårt på de egna teknikerna bygger man upp en poolorganisation med tekniker ute i landet, som kan hoppa in och bistå när utställningar ska monteras ner, transporteras och monteras upp på en ny ort.

– Det säger sig självt att det måste bli färre produktioner med en minskad organisation. Men ambitionen är att hålla samma eller ännu högre kvalitet på det vi gör, säger Martina Kaplan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA