Dyrt flytta på myndigheter

RIKSREVISIONEN2009-12-22
Omlokaliseringen av Konsumentverket och Folkhälsoinstitutet blev betydligt dyrare än regeringen räknat med. Det framgår av en granskning från Riksrevisionen.

Beslutet att omlokalisera Folkhälsoinstitutet från Stockholm till Östersund och Konsumentverket från Stockholm till Karlstad kostade staten 1,1 miljon kronor per arbetstillfälle. Kostnaderna var mer än 50 procent högre än de 700 000 kronor regeringen räknade med när besluten fattades, konstaterar Riksrevisionen.

Enligt rapporten medförde omlokaliseringarna de önskade resultaten –  regionerna kompenserades för nedläggningarna av militära förband. Antalet arbetstillfällen som tillfördes blev färre än de som försvann, men omlokaliseringen gav ändå en positiv effekt på den kommunala ekonomin och den privata konsumtionen.

Granskningen visar också att myndigheternas verksamhet påverkades negativt av flytten under flera år. Produktionsbortfallet blev stort de första åren, därför att så få medarebtare valde att flytta med. Riksrevisionen påpekar att detta också haft positiva effekter, genom att den personal som nyrekryterats till myndigheterna har en högre utbildningsnivå än de som lämnade. Det blev också enklare att genomföra verksamhetsförändringar eftersom en stor del av personalen nyrekryterades.

”Flytt av statliga jobb är en dyr åtgärd, för såväl staten som de omlokaliserade myndigheterna. Regeringen bör försäkra sig om att erfarenheterna från omlokaliseringarna tas tillvara så att den har ett bra stöd inför eventuellt kommande beslut om omlokaliseringar”, säger riksrevisor Claes Norgren i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.