Robot sorterar Bolagsverkets inkommande mejl

BOLAGSVERKET2023-06-07

Bolagsverket har börjat sortera mejl med stöd av artificiell intelligens, AI. Sex av tio inkommande mejl skickas nu vidare automatiskt av myndighetens robot. ”Nu kan vi lägga tid på andra viktiga saker”, kommenterar Johan Nyman, utvecklingsspecialist på Bolagsverket, den nya lösningen i ett pressmeddelande.

Varje dag kommer ungefär 500 mejl till Bolagsverkets generella inkorg. Hittills har alla mejl lästs igenom av en medarbetare, som därefter vidarebefordrat dem till rätt ställe inom myndigheten. Den nya AI-modellen kan enligt ett pressmeddelande från myndigheten själv sortera e-posten och har minskat volymen i inkorgen med 60 procent.

Den övervägande mängden mejl kommer in till Bolagsverket efter arbetstid, vilket enligt pressmeddelandet gör att inkorgen oftast är full varje morgon. För de sju medarbetare som med rullande schema bevakar Bolagsverkets generella inkorg tar det ibland en hel arbetsdag att gå igenom alla inkomna mejl.

Den nya AI-modellen läser av innehållet i mejlet, söker efter specifika nyckelfraser och skickar vidare mejlet till rätt person eller ställe inom myndigheten. Innehåller det inte en nyckelfras så granskar AI-modellen hela innehållet och gör en bedömning utifrån hur en medarbetare tidigare har gjort.

Modellen måste vara 95 procent säker på att den skickar mejlet till rätt ställe eller person. Under införandet har roboten tränats genom att granska 40 000 mejl, och utifrån det underlaget lärt sig hur den ska göra. Tillsammans med statistik gör det att AI-modellen kan sortera stora delar av inkorgen.

”Det är häftigt att maskiner kan lära sig utifrån exempel. Vi visar upp ett exempel, så här ska du göra, och så här ska du inte göra. Så lär den sig det”, förklarar utvecklaren Hugo Labraaten i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA