Annons:

Säpos uppgifter kostade honom jobbet

INTEGRITET2009-11-17

Säkerhetspolisen lämnade ut inaktuella uppgifter, och en flygplatsanställd förlorade jobbet. Nu får den anställde
100 000 kronor i skadestånd.

Det var våren 1998 som Luftfartsverket fick ut registeruppgifter från Säkerhetspolisen, Säpo, om en person som jobbade på en av landets flygplatser. Mannen var restaurangbiträde och anställd av ett företag.

Baserat på uppgifterna beslutade myndigheten att personen i fråga var olämplig ur säkerhetssynpunkt, med hänvisning till skydd mot terrorism. På sommaren fick restaurangbiträdet därför sluta sitt arbete på flygplatsen.

2002 prövades fallet en första gång av Justitiekanslern, JK. Då framgick det att Säpo i efterhand konstaterat att uppgifterna om den anställde var gamla, och att personen inte längre var intressant för Säpo. Om den kontrollen hade gjorts tidigare skulle inga uppgifter ha lämnats ut till Luftfartsverket, fastslog JK. Restaurangbiträdet fick därför ersättning för ett halvårs förlorad arbetsinkomst. Däremot ansåg inte JK att staten utsatt den anställde för kränkning.

Mannen och hans ombud har i flera omgångar förgäves begärt att JK ska ompröva beslutet, och även vänt sig till regeringen. Under tiden har rättspraxis ändrats, bland annat genom en dom i Europadomstolen om svenska statens ersättningsskyldighet till personer som registrerats av Säpo. Sedan dess har omkring 140 Säporegistrerade svenskar begärt prövning av sina fall.

Nu har JK på nytt granskat flygplatsärendet, och ändrat inställning i frågan om kränkning. Den tidigare anställde får 100 000 kronor i skadestånd, jämte ränta, samt 20 000 kronor i ersättning för ombudskostnader. JK beklagar samtidigt att mannen fått vänta så länge på ett beslut om ersättning för kränkning.

Europadomstolens dom

Hösten 2000 vände sig fem personer till Europadomstolen. De hade
tagit del av lagrade uppgifter om sig själva i Säpos register, som de
ansåg kränkte deras rätt till respekt för sitt privatliv enligt artikel
åtta i Europakonventionen. De uppgav också att de vägrats få veta
vilken ytterligare information som lagrats om dem, vilket i sig
upplevdes som kränkande. Sommaren 2006 fann Europadomstolen att Sverige
gjort sig skyldig till vissa kränkningar av Europakonventionen, och
utdömde skadestånd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA