Bild: Sveriges Kommuner och Regioner

SKR kräver ändrat regelverk för snabbare informationsutbyte

DIGITALISERING2023-10-09

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, kräver att regeringen går in och ändrar i det regelverk som styr informationsutbytet mellan Arbetsförmedlingen och kommunerna.

I ett pressmeddelande beskriver SKR hur dagens regler gör att information som rör eventuell ersättning från Arbetsförmedlingen till en enskild individ bara kan skickas sedan kommunen och myndigheten haft telefonkontakt. I vissa fall krävs sedan att den efterfrågade informationen skickas med vanlig post.

”I hela välfärden måste vi nyttja tid, personal och skattepengar på bästa sätt. Jag hoppas att regeringen gör verklighet av våra förslag, för här har vi samhällsvinster att ta hem på alla nivåer”, understryker SKRs ordförande Anders Henriksson i pressmeddelandet.

I sin hemställan till regeringen begär organisationen att regeringen ändrar ett antal förordningar för att göra det möjligt för Arbetsförmedlingen att dela mer information digitalt med kommunerna.

”Med en enkel regelförändring kan regeringen trygga snabbare och rättssäkrare handläggning av ekonomiskt bistånd. Samtidigt kan kommunerna bättre motverka bidragsbrott”, kommenterar Anders Henriksson SKRs hemställan i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA