Slår larm om utförsäkrade

FÖRSÄKRINGSKASSAN2009-10-06

Flera tusen av de cirka 50 000 personer som förlorar sin sjukersättning nästa år kan inte garanteras någon ersättning, säger Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender.

I ett remissyttrande till regeringen slår Försäkringskassans chef Adriana Lender larm om att många utförsäkrade kan drabbas av svåra ekonomiska konsekvenser.

– Vi tycker att det här är en väldigt sen insats, så vi ser att det finns risk för att det finns människor som kan få glapp i sina ersättningar. Vi vet hur illa det kan vara för den enskilde och vi vill mena att den här gruppen är särskilt känslig för sådana saker, säger Adriana Lender till Ekot.

Försäkringskassan räknar med att cirka 50 000 personer kommer att bli utförsäkrade från sjukförsäkringen nästa år. Regeringens förslag om introduktionsprogram på Arbetsförmedlingen för den här gruppen kom för sent, anser Försäkringskassan. Tidsbristen gör att det inte är möjligt med en smidig övergång och kommer att innebära uppehåll i utbetalningarna till den försäkrade, skriver Adriana Lender till regeringen.

Försäkringskassan tror inte heller att alla kan gå in i arbete. Tidigare erfarenheter visar att bara omkring 40 procent i den här gruppen klarar av att gå vidare till ett jobb eller studier. Bland de berörda finns drygt 2 000 personer som inte har någon sjukpenninggrundande inkomst. När de förlorar sjukersättningen hamnar de på noll i sjukpenning om de sjukskrivs på nytt.

– Det här är en grupp som har varit borta från arbetsmarknaden väldigt länge. Många av dem är fortfarande sjuka, konstaterar Adriana Lender.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av lena ström (ej verifierad) lör, 01/16/2010 - 14:13
Sjukförsäkringen är en försäkring inte bidrag, många blir utan trygghet, många återkommer isjukförsäkring utan inkomst, Vi är inga leksaker vi sjuka som man kan bolla runt med vi är individer med olika behov och viär sjuka. måga som har psykiska sjukdomar orkar inte göra sin röst hörd, de blir socalbidragsberoende denna instans blir översålland med andra myndigheters problem, rätta till de ni gjort fel var mänskliga ni förlorar era röster till något bättre som ser människor som individer som är sjuka

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA