ST deltog i manifestation för Ukraina

UKRAINA2024-02-26

Med stöd av bland annat ST arrangerades i lördags en stor manifestation i Stockholm för att markera tvåårsdagen av Rysslands anfallskrig mot Ukraina. ”Det var mer folk på plats än förra året, vilket var fint och gav en känsla av att vi inte ger upp, vi kommer att fortsätta att stötta Ukraina”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon, som själv var på plats.

Enligt Polisens uppskattningar samlades omkring 3 000 personer på Sergels torg i centrala Stockholm i lördags för att uppmärksamma tvåårsdagen av kriget i Ukraina.

Manifestationen arrangerades med stöd av flera svenska fackförbund, däribland ST, som hade flera representanter på plats.

Förutom statsminister Ulf Kristersson och oppositionsledaren Magdalena Andersson höll Kommunals ordförande Malin Ragnegård tal.

STs förbundsordförande Britta Lejon beskriver manifestationen som väldigt fin. Hon deltog även i förra årets manifestation, då ettårsdagen av kriget uppmärksammades.

– Trots att tiden går och folk tappar orken när det ena kriget avlöser det andra så var det mer folk på plats i år än förra året. Det var väldigt fint att se och gav en känsla av att vi kommer fortsätta bry oss om Ukraina trots att tiden går, säger hon.

Under de två år som kriget pågått har organisationer och privatpersoner varje onsdag samlats utanför Rysslands ambassad i Stockholm med kravet att de ryska styrkorna ska lämna Ukraina. ST har vid ett flertal tillfällen stått bakom och arrangerat dessa manifestationer. Och det kommer förbundet att fortsätta göra, berättar Britta Lejon.

– De som driver den här manifestationsgruppen är privatpersoner och de har sagt att de orkar hålla i fram till sommaren, och då gör vi också det, åtminstone.

Dessutom fortsätter ST att stödja sitt systerförbund SEUU i Ukraina, framhåller Britta Lejon.

– Vi stöttar dem både i deras ambitioner att faktiskt bedriva viss facklig verksamhet, trots läget – och, naturligtvis, i deras humanitära arbete.

Det är väldigt angeläget för ST att hålla i kontakten med SEUU, så att de vet att de inte är bortglömda av omvärlden, betonar Britta Lejon.

– Det är viktigt att de känner att deras information om vad som händer faktiskt kommer ut, eftersom angriparen försöker sprida falsk information. Så den kontaktytan är viktig.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA