ST inom Polisen varnar för bristande resurser

POLISEN2017-02-24

Polisen behöver mer pengar och måste även effektiviseras, skriver rikspolischef Dan Eliasson i Polisens årsredovisning. Enligt anslagsprognosen handlar det om miljarder inom de närmaste åren. ”Får vi inte de pengarna så drabbas all verksamhet”, säger STs avdelningsordförande Karin Svenning.

Av:  Erik Dalunde

Enligt Polisens anslagsprognos behövs extra anslag på 1,1 miljarder kronor redan 2018. Fram till 2020 fattas det 2,8 miljarder kronor. Den siffran kan påverkas av förhållanden som ingen kan förutse idag, som extra krävande händelser eller hårda sparpaket.

STs ordförande inom polisen, Karin Svenning, tycker att den ekonomiska situationen är alarmerande.

– Vi klarar verksamheten med nöd och näppe det här året om vi använder anslagskrediten fullt ut. Får vi inte högre anslag så betyder det att antalet civilanställda kanske minskas. Då får poliser göra deras jobb i stället för att vara ute på gatorna.

Men högre anslag räcker inte för att trygga Polisens ekonomi. Verksamheten ska också effektiviseras.

– Vi har en effektiviseringsplan som beräknas ge totalt 780 miljoner kronor fram till 2021, säger Polisens ekonomichef Jan Andersson.

Ekonomin är dock inte det enda problemet inom Polisen.

Förra veckan fick Polisen bakläxa av inrikesminister Anders Ygeman för att myndigheten inte har tillräcklig kontroll på verksamheten.

”Uppföljningen av Polisens resultat, på lokal såväl som på nationell nivå, måste bli bättre. Det är viktigt för att vi ska kunna få en bra bild av hur verksamheten utvecklas”, sade Anders Ygeman.

Han förklarade att han vill ha ”ett väsentligt bättre underlag än i dag.”

Resultaten har försämrats inom alla brottsområden. Det som sticker ut är att vålds- och bedrägeribrott ökat. Under 2016 anmäldes 217 578 bedrägeribrott, en ökning med 11,6 procent jämfört med 2015.

Utredningstiden för ärenden som går till åklagare har ökat från cirka 80 dagar till nära 120 dagar.

Antalet ärenden som är under utredning var vid 2016 års slut 157 050. Det är den högsta siffran vid samma tidpunkt under hela perioden 2011-2016.

”Fallande utredningsresultat, en utsatt arbetsmiljö och ett ansträngt operativt läge har präglat vardagen på många håll”, skriver rikspolischefen Dan Eliasson i årsredovisningen för 2016.

Under 2016 har 1 100 civilanställda rekryterats till polisen, vilket är cirka 400 fler än planerat. En av avsikterna med rekryteringarna är just att förstärka utredningskapaciteten.

Polismyndigheten har nu fått ett speciellt uppdrag att följa upp både verksamhetens resultat och de resurser som finansierar verksamheten. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast 10 oktober 2017.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA